sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Punasilmä

Perjantai-iltana katsoin itseani peilista ja ihmettelin kuka siella oli.
Vasen silma oli muuttunut ulkonurkastaan ihan punaiseksi.
Alaluomen alla oli paljon lisaa. 
No, google-tohtorin mukaan tama on "dramaattisen nakoinen 
mutta vaaraton ilmio". Toivottavasti.
Isanta tietysti komensi heti laakariin, mutta onneksi sain hanet vakuutuneeksi
etta ei mitaan hataa. Jatkossa muuttuu kai vihreaksi ja keltaiseksi, kuten
mika tahansa mustelma. Kaunista.


4 kommenttia:

Leena Lumi kirjoitti...

Anu, niin jos se on mustelma...Kun mulle alkoi tulla tuollaista, annoin olla ja sitten se meni aikakaan aina ohi. Edelliskesänä muutokseen liittyi pieni jomottava söärky ja sitten tuli näkökenttään yksi ainoa pieni musta piste, kuin roska. Onneksi ymmärsin tilata heti lääkärin ja kun kerroin oireet olin yksityisellä asemalla jo seuraavana aamuna. Silmän lasiainen oli irti. Siihen ei ole mitään hoitoa, mutta se pitää tietää, sillä muutamaan viikkoon ei saa nostaa mitään raskasta, ei raahata, ei hypäötä, ei juosta, ei mitään kuin lepoa ja kevyttä ulkoilua. Ellei näitä ohjeita noudata on seurauksena jopa verkkokalvon irtoaminen ja ellei sitä huomaa, voi sokeutua.

Se mistä lasiaisen irtoaminen johtuu ei ole vian yksi syy ja on väärä luulo, että se johtuisi iästä, Tosin silmien kuivuus liittyy ikään, mutta voi se liittyä muuhunkin. Kun minä olin vastaanotolla oli siellä kaksi muuta 'lasiaistapausta' ja he olivat noin 40 vuotiaita. Sain siis tuon leppmääräyksen sekä kaikkein tehokkaimmat kostutustipat, mitä ilman reseptuiä apteekista saa. Nyt laitan tipat joka aamua ja ilta, eikä kertaakaan ole ollut silmä punainen sen jälkeen.

Lääkärini kertoi, että edellinen asiakkaan lasiaisen irtoaminen oli johtunut ponistuksesta kun rouva lenkillä kiipesi jyrkkää kalliota ylös...

Sinulla ei siis tarvitse olla tuota, mutta mitä siinä menettää jos on nyt vähän varuillaan raskaampien hommien kanssa ellei sitten halua käydä silmälääkärissä. Minä menin elämäni eka kerran tämän takia ja nyt käyn pelkästä ilosta tietää, kerran vuodessa.

Mieheni taas meni muutama vuosi sitten työpaikkalääkärille ihan rutiiniterveystarkastukseen ja siellähän otetiin kaikki. Yhtäkkiä hän soittaa, että 'älä nyt hätäänny, mutta olen menossa sairaalaan ja olen puolen tunnin sisällä operaatiossa'. Häneltä oli irronnut verkkokalvo ja se oli hätätapaus, sillä se ei saa olla kauaa irti. Se hitsattiin kiinni ja sitten piti olla aloillaan ja alkoivat myös kostutustipat. Sen jälkeen R. juoksi MM.kisoissa ja nyt pelaa korista, joten ei siitä mitään vammaa jäänyt.

Tuollainen punoitus voi tulla myös allergista ja/tai ilmastoinneista. Vai ne teidän hiekkapölyt....

Paranemisiin!

anumorchy kirjoitti...

Hei Leena!
Kiitos infosta, muistankin kun kirjoitit blogissa tuosta silmajutusta.
Sikali kun ymmarsin netista, lasiaisen irtoamiseen ei yleensa liity mitaan tuollaista ulkoista punoitusta. Eika minulla toisaalta ole nakoon tullut mitaan hairioita, valahdyksia yms. Eika kipuja. Jos en katsoisi peiliin, en olisi ollenkaan tietoinen tasta tilanteesta.

Silmani eivat yleensa ole kuivat, mutta kyllahan ilmastointi ja poly tekee pahaa. Jatan nyt vatsalihasliikkeet ja hyppelyt kuitenkin varmuuden vuoksi vahaksi aikaa tauolle.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Muistan aina kun kemian opellani oli jonkun pilalle menneen kokeen jälkeen viikkoja ihan punainen silmä. Se oli hurjan näköinen. Siihen nähden sinulla ei ole mitään hätää:).

anumorchy kirjoitti...

Paluumuuttajatar,
teilla oppilailla oli varmaan hauskaa! Ainakin opitte etta suojalasit eivat ole ihan tarpeettomat.