keskiviikko 9. syyskuuta 2009

Pyhia tulossa, osa 1


Kohta on taas ylimaaraisia lomia uskonnollisten pyhapaivien vuoksi.
Valitettavasti tana vuonna osa pyhista sattuu viikonloppuun, ja menee nain ollen "hukkaan".

Ensimmaisena on Uusi Vuosi, "Rosh Hashana", joka on tana vuonna 19-20/9. Ensi vuosi on ymmartaakseni luvultaan 5770. Tama on laskettu Vanhan Testamentin tapahtumien mukaan mailman luomisesta.

Juutalaisessa ajanlaskussa kuukaudet maaraytyvat kuun kierron mukaan, samoin kuin muslimeilla. Erona on se etta juutalaisessa kalenterissa on muutaman vuoden valein "karkauskuukausi", eli 13. kuukausi. Taman vuoksi pyhapaivat pysyvat suunnilleen paikoillaan, eivatka kierra vuoden ympari.

Uusi Vuosi on kaksi paivaa kestava vakava juhla, joka aloittaa 10 katumuspaivan jakson, joka paattyy suureen paastopaivaan Yom Kippuriin. Synagogassa soitetaan shofar-nimista passinsarvesta tehtya torvea muistuttamaan katumisesta.

Uuden vuoden aattona perheet kokoontuvat juhlaillalliselle. Silloin maistellaan myos hunajaan dipattua omenaa toivossa makeasta vuodesta. Myos kalan syomista pidetaan joissain piireissa hyvan onnen tuojana. Granaattiomenat, jotka kypsyvat juuri, ovat myos siunauksen ja vaurauden merkki.

6 kommenttia:

Lissu kirjoitti...

On siellä vanha kalenteri! Käytetäänkö monia kalentereita rinnakkain (länsimainen, muslimi, juutal), esim tapaamisia pitkällä aikavälillä suunniteltaessa? Tuosta ede postauksesta sen verran, että tykkään kovasti kärsimyshedelmistä, kunhan ne ovat kypsäkypsiä.

anumorchy kirjoitti...

Lissu,
kylla tapaamiset sovitaan aina lansimaisen kalenterin mukaan. Synttareitakin vietetaan yleensa sen mukaan. Ainakin minun tuttavapiirissani. Saattaahan hyvin hartailla ortodoksijuutalaisilla olla tuo juutalainenkin kalenteri kaytossa.
Muslimikalenterin kaytosta "arkiasioissa" en tieda, mutta epailen.

Leena Lumi kirjoitti...

Anu, kiitos tietopaketista, jota jo kovasti odotan lisää. Minulla on tutkijoiden Tapani Harviainen ja Karl-Johan Illman hieno kirja Juutalainen kulttuuri, mutta vasta tutkimustiedon yhdistyminen arkitietoon ja -käytäntöön on mielestäni lopputulema.

Jael kirjoitti...

Kurjaahan se aina on,kun pyhät osuu viikonloppuun.Miten on,joudutko sinä kokkaamaan pyhäruuat?

anumorchy kirjoitti...

Leena, no minun tietoni eivat varmaan ole mitaan tutkijatasoa! Mutta lahiympariston kayttaytymisesta voin kertoa.

Yaelian, anopille mennaan eka pyhina. Siella yleensa jokainen tekee jotain, joten kaikki paasee aika helpolla.

pikkujutut kirjoitti...

Muistan Israelista sen,että erilaisia pyhiä oli joka lähtöön.Meitä ei ne muuten liikuttaneet kuin että olimme välillä hukassa kun kaupat eivät olleetkaan auki. Sekin tuska helpottui kun löysimme arabimyymälän, jossa aukioloajat olivat erilaiset ;).