sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Mita teilla napostellaan?

Mita teilla rouskutellaan illalla telkkarin aaressa? Suomessa kai yleensa
perunalastuja tai suolapahkinoita, rusinoiden kera tai ilman.
 Meilla taalla ykkosena ovat paahdetut ja suolatut auringonkukansiemenet.

 Niiden kuorien avaamiseen ja syomiseen pitaa vahan harjoitella tekniikkaa. 
Minulle on jo yla- ja alaoikeaan etuhampaisiin kulunut oikein pieni kolo joka 
auttaa ottamaan siemenen kiinni hyvassa kulmassa ja niin sisus ponnahtaa 
napparasti suuhun. 

Muut siemenet ja pahkinat ovat myos suosittuja. 

Vesimelonin ja hunajamelonin siemenet, pistasiopahkinat, cashew-pahkinat,
maapahkinat tietysti, mantelit yms. Yleensa ostetaan irtotavarana painon mukaan. 

Myos kikherneita ja harkapapuja saa paahdettuina. Ja tavallisia herneita,
mutta ne on yleensa varjatty niin hohtavan vihrealla varilla etta en uskalla niihin koskea. 
Takuulla ei ole luomua! 

Teollisista tuotteista tarkein on maapahkinanaksu Bamba. 

Sen pitaisi olla suht luonnollinen, ilman variaineita ja ja muita myrkkyja. 
Bambaa voi antaa pienillekin lapsille kun se on pehmea eika mitaan tukehtumisvaaraa
ole. Siihen on myos lisatty vitamiineja, joten varmaan joidenkin aitien mielesta
se on ihan terveystuote.   Lahes sellaisena sita mainostetaankin.
Naita vein Suomeen ja ipanat tykkasivat, eli vien tulevallakin lomalla.

Sitten on kaamean teollisen makuiset Bisslit.
Muka grilli/falafel/chili makuja, hyi, en koskisi kepillakaan, lapset kai tykkaa.


Perunalastujakin loytyy. Maustettuja ja ilman. Ei tosin mitaan jattipusseja kuten Suomessa.

8 kommenttia:

Mine kirjoitti...

Minä olen jättänyt sipsit ja syön pähkinöitä. Pistaasiat on ihan number one. Tämäkin on kaikenmaailman pähkinöiden ja siementen luvattumaa, kuten tiesitkin.

Nelli L kirjoitti...

Välillä napostellaan juustoja ja leipiä, välillä taas sipsejä ja karkkeja.

Tuula kirjoitti...

Meillä dipataan vihanneksia kermaviilikastikkeeseen.

Mutta mulla on rakkaus näihin mainitsemiisi herkkuihin. Sain talvella oppilaalta ison pussin auringonkukansiemeniä ja sain herkutella ihan yksikseen, kun nuo muut eivät osanneet avata niita ;). Niitä saa kuulemma jostain "aasia-kaupasta" lähikaupungista. Pitäisi käydä ostoksilla.

Satu kirjoitti...

Minä olen kai outo, kun en ole tottunut napostelemaan telkkarin edessä mitään. En yleensäkään napostele aterioiden välissä mitään; korkeintaan syön hedelmän tms. Joskus oluen/viinin/tms. juonnin yhteydessä tulee kyllä naposteltua. :-D Silloin maistuvat popparit, sipsit, intialaiset uppopaistetut suolapalat ja oikeastaan melkein mikä vain. ;-D

Jael kirjoitti...

Minäkään en napostele mitään.ennen aina toin paljon Bambaa pojalleni Suomeen,oli tottunut niihin pienenä.tänä vuona ei enään nitä halunnut....

Sirokko kirjoitti...

Hunajamelonin siemeniä ja jonkin sortin pähkinöitä. Useimmiten ostetaan maapähkinöitä, suolataan ja paahdetaan ne itse. Tällä hetkellä kuluu kirsikoita siinä ohessa. Kyllä niilläkin jo mukavasti saa painon pidettyä korkealla. Sipseihin en onneksi ole ikinä innostunut.

anumorchy kirjoitti...

Mine,
turkkilaiset pistaasiot ovat maailman parhaita. Pienia mutta niin maukkaita!! Harmi etta taalta sita lajiketta saa vaan kuorittuna. Kuorelliset tulevat kai nykyaan USAsta. Ennen kiertoteita Iranista, ja ne olivat myos maukkaita.

Nelli,
kokeileppa siemenia.

Tuula,
hyva ja terveellinen iltapala.

Satu,
kateeksi kay!

Jael,
vien nyt Bamboja tuliaisiksi Suomeen.

Sirokko,
hunajamelonin siemenet ovat myos kivoja.

Anonyymi kirjoitti...

Heippa Anu.
Meilla nuo Bamba naksut tosiaan maistuu pojille. Kiva, kun tuota niita taas. Turkista toin tuliaisina pistaaseja ja pinjan siemenia. Eivat olleet paljon Suomen hintoja halvempia.
t. Lotta