maanantai 12. tammikuuta 2015

Asuntojen suunnittelusta taalla ja siella ja muuallakin

Minulla on hassu harrastus katsella asuntojen myynti-ilmoituksia.
Mitaan tarkoitusta ei ole ostaa, Suomesta ainakaan. Silti usein
pistaa silmaan nama erilaisuudet, jotka nyt tuntuvat oudolta kun
on israelilaiseen tyyliin tottunut.
Suomalaisissa asunnoissa ihmetyttaa se etta makuuhuoneita
on siella taalla asuntoa. Uusissakin asunnoissa on yleensa niin etta
makuuhuoneesta vessaan mennessa pitaa kulkea olohuoneen kautta.
Tassa pari randomia esimerkkia.
Toinen outo juttu on etta vessoissa ei ole ikkunoita.Sitten pari yhta sattumalta valittua asuntojen pohjapiirrosta taalta.Keittio ja olohuone ovat yhdessa tilassa (oikealla puolella).
Nain kylla nykyaan aika usein Suomessakin, mika on mielestani kiva juttu.

Mutta nama makuuhuoneet. Ne ovat meilla ihan erikseen, ja kummassakin
takalaisessa nakee etta master bedroom eli vanhempien makuuhuoneen
yhteydessa on ihan oma vessa ja suihku (ikkunalla!).
Taman makkarin tunnistaa kuvissa parisangysta.
Eli jos ja kun vanhemmat ovat hipsineet omiin touhuihinsa omalle puolelleen,
ei tarvi todellakaan hiippailla pisulle/pesulle(!) olohuoneen kautta jossa ehka
vaikka nuoriso ja kaverit katselevat telkkaria.

Miten teilla eri maissa toimii tama juttu ja asuntojen pohjapiirustukset?

10 kommenttia:

Lisay kirjoitti...

Minakin tykkaan katsella asuntojen pohjapiirustuksia ja monesti mietin niihin jotain parempaa ratkaisua.Suomessa minua tosiaan ihmetyttaa,kun joskus makuuhuoneeseen on kaynti jopa keittiosta ja usein tosiaan sielta olkkarista.
Taalla Israelissa miinuksena on se eteisen puute,kun ei ole mitaan nurkkaa laittaa edes pienta kaappia takeille ja kengille vaan ne lojuu meilla ainakin tuolien paalla ja portaat on kenkia taynna.
Samoin se takalainen"kodinhoitohuone" on niin pieni yleensa,etta hyva jos kaantymaan paasee.Meilla ei myoskaan ole minkaanlaista paikkaa kuivata pyykkeja sisalla...

Eeviregina kirjoitti...

Suomessa tosiaan voisi olla ne wc:t makuuhuoneiden vieressä ja vanhempien makuuhuoneessa oma.
Israelissa aina ihmettelen niitä eteisen puuttumisia ja sellainen hassu juttu Israelissa löytyy, että wc:n ovet aukeaa aina sisälle päin. Joskus on niin pieniä vessoja, että joutuu temppuilemaan pytyn päällä, että saa oven kiinni. Kokemusta on!

Satu kirjoitti...

Minusta on aina ollut ihana katsella asuntojen pohjapiirustuksia. Mutta viime aikoina olen harrastanut sitä vähemmän, kun alkaa aina harmittaa tämä oma ja tyhmä pohjaratkaisu.

Inhoan suomalaisissa taloissa sitä, että pitää laukata vessaan toiselle puolelle taloa. Oli niin ihana taannoin ukkelin serkulla (Amerikassa), kun siellä oli kylppäri ihan makkarin vieressä, ja isäntäväellä oli oma master bedroom. Alakerrassa oli sitten vielä yksi kylppäri lisää. Ikkunoita en ole vessaan osannut kaivata, vaikka olisivathan ne kiva lisä. Kunhan olisi vessoja edes enemmän ja kunhan ne olisivat järkevämmissä paikoissa.

Mutta avokeittiöitä inhoan, ja sellainen on meilläkin. Tarvitsee varmaan sanoa vain kaksi sanaa (intialainen ruoka), ja varmaan arvaat, miksi avokeittiöitä inhoan. :-/

PW kirjoitti...

Ikkunattomat vessat suomessa varmaan johtuu pitkalti siita etta kaikkialla on koneellinen ilmanvaihto. Vaikka eihan se tietysti luonnonvaloa tuo.

Mina kaipaan israelissa myos kunnon eteista samoin valilla arsyttaa sisaanpain aukeavat vessan ovet.

Aika useissa uusissa asunnoissa taallakin on kylla "yehidat horim" eli paamakuuhuone ihan toisella puolen taloa kuin lasten makuuhuoneet, tosin tietysti oma suihku ja wc siella myos.

Blyygi Blumsteri kirjoitti...

Suomessa taitaa sauna usein syödä toisen vessan pois huoneistosta. Meillä onneksi on kaksi vessaa. Muutama vuosi sitten kun meitä oli vielä kuusi henkeä ja hidaspötsisiä joukossa, niin tärkein asia mitä katsottiin huoneistoista oli se, että löytyy kaksi vessaa. Muuten ei ehdi kaikki kouluun ja töihin jos yhden suolen toimintaa odotellaan ja toinen lukee Aku Ankkaa jne.

Jael kirjoitti...

Sama pahe minullakin:) Ja Helsingin asunnossani tosiaankin piti mennä vessaan olohuoneen kautta,mutta vessassani oli ikkuna,ja vielä suurikin sellainen;se oli oikeastaan jonkinlainen wc-kodinhoitohuone-yhdistelmä.

Jael kirjoitti...

Ai niin ja se vuosi kun asuttiin täällä eksän kanssa Herzliassa 11 vuotta sitten niin meillä oli master bedroom,ja sen yhteydessä vessa ja suihku,mikä oli kätevää,ja heti huoneesta poistuessa toinen vessa-kylppäriyhdistelmä.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Minä seurasin 13-vuotta etuovea, mutta eipä ole enää ollut sinne asiaa. Turkissakin vessat oli fiksusti sijoitettu. En ollut asiaa ajatellutkaan täällä Suomessa, mutta onhan nuo ylläolevat aika erikoisia.

Allu kirjoitti...

Saksassakin ulko-ovet aukeaa sisään paitsi jossain virallisissa rakennuksissa, en ole oikein tätä logiikkaa koskaan ymmärtänyt. Samoin jossain vessoissa ja usein mietin, miten sinne mahtuu joku tukeva amerikkalainen tai jos joku saa sairaskohtauksen ahtaassa vessassa, miten sinne päästään apuun.

Petra kirjoitti...

Tosi mielenkiintoinen postaus Anu, tastahan riittaisi juttua varmaan enemminkin. Turkissa asunnot on isoja ja huoneet korkeita, uusissakin taloissa. Vessoja on yleensa aina kaksi, monella ala turca ja tavallinen, keittiöt on vanhoissa taloissa pienia, mia minua arsyttaa, uusissa sitten olohuone ja keittiö yhdistettyna.