sunnuntai 7. kesäkuuta 2009

Ruumisnayttelyssa

Kylla, ihan oikeasti! Haifan tiedemuseossa avattiin maaliskuussa nayttely (linkki avautuu hiukan hitaasti, mutta varmasti), jossa esitellaan aitojen ruumiiden ja
ruumiinosien kautta ihmiskehon anatomiaa. Luut, janteet, verisuonet, lihakset, sisaelimet ja hermosto havainnollistetaan monilla tavoin avattujen ja palasteltujen ruumiiden kautta.
Idea kuulostaa tietysti taysin sairaalloiselta, mutta oikeasti nayttely oli mahdottoman mielenkiintoinen. Avatessaan se heratti tietysti paljon kohua ja vaittelya siita, onko eettista panna oikeita ruumiita lasikaappeihin yleison pallisteltavaksi.
Ruumiit on saatu vapaaehtoisten "lahjoitusten" muodossa. Ne on kasitelty erikoisella "plastination" menetelmalla, jossa ruumiin nesteet ja osa rasvasta vaihdetaan erilaisiin polymeereihin ja silikoniin. Tama vaihe kestaa kaikenkaikkiaan vuoden. Ne nayttavatkin aika muovisilta, ja sen vuoksi ei tule niin ajateltua, etta ovatkin aitoja.
Ruumiit on aseteltu valilla humoristisiinkin asetelmiin, esim yksi kolmikko pelaa korttia. Mies soittaa kitaraa ja toinen voimistelee. Niita on availtu eri tavoilla, jotta sisemmatkin janteet ja luut tulisivat mahdollisimman havainnollisiksi.

Lisaksi on naytteilla erilaisia "palasia", kuten nivelia, sydan, ruuansulatuskanava kokonaisuudessaan (9 metria!),erikokoisia verisuonia, keuhkot (terveen ja tupakoivan) ym ym.
Me olimme nayttelyssa 2 tuntia, enempaa ei jaksaisikaan. Suuren suosion vuoksi liput kannattaa ostaa netista etukateen. Niissa on seka paivamaara etta kellonaika.
Tama nayttely on esittaa muuallakin, talla hetkella San Diegossa, Tampassa, Berliinissa ja Lontoossa. Syksylla avataan ainakin myos Zyrichissa ja Buffalossa. Nayttelyn "isa" on alunperin itasaksalainen Gunther von Hagens. Han sairasteli lapsena paljon, ehka se veti hanta myohemmin anatomian pariin ;) Han oli poliittisena vankina, muutti myohemmin Lansi-Saksan puolelle ja valmistui laakariksi ja alkoi kehitella tata sailomismenetelmaa. Ensimmainen nayttely avattiin Japanissa v. 1995. Myohemmin on ilmestynyt erilaisia kopioita ja kilpailijoita nayttelylle, ja heita vastaan on kayty useita oikeudenkaynteja.

11 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Varmaankin mielenkiintoinen. Saiko siellä kuvata?

Tuula kirjoitti...

Mielenkiintoista ja toisaalta kauhean allottavan kuuloista. Mutta jos olisin siella, niin varmaan menisin katsomaan.

ebrufin kirjoitti...

Minakin menisin;)

anumorchy kirjoitti...

No kiva, mina kun odotin vaan "voi kamala, miten inhottavaa" kommentteja!

Yaelian,
ei saanut kuvata, muuten olisin laittanutkin tahan vaikka mita.

Susa kirjoitti...

Toi sama nayttely oli taalla, kavin katsomassa. Mahtavaa!

Susadim kirjoitti...

Heippa, täältähän löytyikin mielenkiintoinen blogi. Ja tuo näyttely kuulostaa kyllä varsin mielenkiintoiselta, mutta on kyllä taatusti herättänyt paljon polemiikkia.

Sirokko kirjoitti...

Luin tuosta joskus jostain mutta enpä olisi osannut kuvitella todellisuudessa. Mielenkiintoista, menisin heti jos tilaisuus koittaisi.

Anonyymi kirjoitti...

Kavin nayttelyssa sunnuntaina kun olin Haifassa muutenkin asioilla. ONNEKSi olin lukenut postauksesi aikaisemmin ja alysin tilata lipun netista. KIITOS!! Sain lipun iltapaivaksi, aamu oli jo kokonaan varattu, ja kun tulin sinne siella oli jo kyltti jossa luki etta ei ole enaa lippuja siksi paivaksi.
Oli todella mielenkiintoinen. Myos se strutsikin. :-)

mizyéna kirjoitti...

No täältä tulee yksi soraääni. Todella mautonta. En maksaisi moisen näkemisestä koskaan. Ruumiiden häväistystä vaikka kuinka olisi lupakin.

Olen ollut mukana ruumiinavauksissa eli ihmisen osat ja anatomia on tarpeeksi tuttu niin, että mielenkiinnosta menisin.

Ami kirjoitti...

Katsoin taannoin ohjelman, jossa jaljitettiin mista naita "lahjoitettuja" ruumiita nayttelyihin saadaan. Jaljet johtivat Kiinaan.
Valitettavasti teloitettujen ruumiilla tehdaan siella kauppaa, eivatka ne ole todellakaan mitaan tieteelle testamentattuja tai lahjoitettuja.

anumorchy kirjoitti...

Ami, ne kiinalaiset ovat juuri naita "kopionayttelyita" ja kilpailijoita, jotka mainitsin.