tiistai 7. heinäkuuta 2009

Vettä kansalle!

Vetta koskevissa paatoksissa hallitus soutaa ja huopaa (sopiva kuvaus vedesta puhuttaessa !), vielakin enemman kuin tuon ALVin suhteen. Viime talvet ovat olleet melko vahasateisia, ja seka Gennesaretin jarvi etta pohjavedet ovat huonossa jamassa.
Talvella ei tehty mitaan asian hyvaksi, odotettiin vain etta yllattava rankkasade tayttaisi jarvesta puuttuvat nelisen metria. Sitten keksittiin, etta kesalla ei saisi kastella pihoja ja puistoja lainkaan, tai ainakaan nurmikoita. Sen jalkeen paatettiin etta kerran viikossa saa kastella, kunhan se tapahtuu illalla tai yolla, kun haihtuminen on vahaisempaa.
Nyt on lisaksi kotitalouksille maaratty sakkomaksu, jos kuukaudessa kaytetty vesimaara menee yli 30 kuution. Jos perheessa on yli 4 jasenta, maara kasvaa vahan. Taman maksun piti tulla voimaan heinakuun alusta, mutta lopullinen paatos ei ole kai mennyt viela hallituksessa lapi, ja osa puolueista ei halua sita voimaan takautuvasti. Joten ei siitakaan ole viela varmaa tietoa.
Kaikesta tasta olisi tietysti saastytty, jos maahan olisi rakennettu ajoissa tarpeeksi meriveden puhdistuslaitoksia, jotka tuottaisivat makeaa vetta sadeveden lisaksi. Punaisen Meren rannalla sijaitsevan Eilatin vesi tulee kokonaan tallaisista laitoksista. Valimeren rannalla on myos muutama tallainen laitos, mutta ne pystyvat tuottamaan vain murto-osan kayttovedesta. Valilla on kuitenkin runsassateisia talvia, ja paattajat tuudittautuvat tahan, ja pitkan tahtaimen ratkaisut jaavat tekematta.
Hassua asiassa on myos se, etta ulkomailla, esim. Kyproksella tallaiset ISRAELILAIS VALMISTEISET laitokset tuottavan ison osan vedesta. Siis tietotaitoa kylla on!
Melkein toivon, etta ensi talvikin olisi kuiva, ja vihdoinkin nama suolaveden puhdistusasiat saisivat vahan enemman huomiota osakseen.

5 kommenttia:

Lissu kirjoitti...

Minkahanlaiset veden kayttotavat teidan paattajillanne on? Eivat takuuvarmasti mene hikisina paattamaan asioista! Ja varmaan heilla on omat puutarhansa. Ja vetta juonevat hekin! Onkos teilla olut just vaalit/vaaleja?

anumorchy kirjoitti...

Uima-altaatkin saattaapi olla monella. Vaalit oli helmikuussa.

Tuula kirjoitti...

Naista vesiasioista puhuttiin myos silloin 80-luvun alussa, eika ole uutta auringon alla tapahtunut asiassa... Tosin ymmartaakseni vesi Kinneretissa on niista ajoista vahentynyt valtavasti.

Muuten taytyy ihan mainita tassa, etta kylla on mukavaa lukea naita sinun juttuja :). Ne on sellaisia jokapaivaisia asioita sielta, jotka kiinnostavat ainakin minua kovasti.

Jael kirjoitti...

Taisivat mun ymmärtääkseni sittenkin peruttaa sen sakkomaksun.

En ole koskaan ymmärtänyt miksei niitä vedenpuhdistuslaitoksia ole enemmän. Saisivat tosiaankin perustaa muutamia lisää.'Esim.Mallorcan koko vesi on merivedestä puhdistettua.

anumorchy kirjoitti...

Tuula, kiitos!
Yaelian, ei kai ole peruutettu. No nyt en viimesen 2 tunnin aikana ole katsonut uutisia!