sunnuntai 13. joulukuuta 2009

Nobeljuhlaa


Viime viikolla israelilainen Ada Yonath sai nobelin kemian palkinnon. Valiton ja pirtea, harmaakiharainen professori Yonath toi yhtakkia myos tavallisen kaduntallaajan tietoisuuteen ribosomin rakenteen ja muut nykytieteen ihmeet. Vaatimattomana ihmisena han on kertonut, miten paljon kovaa ja joskus tylsaakin tyota kuuluu tutkijan elamaan. Han myos muistaa aina kiittaa tyoryhmaansa ja apulaisiaan. Ilman heita tutkimus ei olisi edistynyt.

Yonath on tutkinut ja selvittanyt solussa toimivan ribosomin rakennetta. Ribosomi rakentuu proteiinista ja RNAsta, ja sen pinnalla tapahtuu proteiinien synteesi. Ribosomin rakenteen tunteminen on tarkeaa myos laaketieteelle. Bakteerien ribosomi on hieman erilainen kuin meidan ihmisten, ja monien antibioottien vaikutus perustuu juuri tahan. Antibiootit lamaannuttavat bakteerin ribosomin toiminnan, ja estavat nain sen isaantymisen.

Nobelin palkintojen jaossa Ada Yonath sai viela "bonusta" kulkiessaan kuningas Carl Gustavin kanssa kasikynkkaa ja istuessaan hanen kumppaninaan juhlaillallisilla.

3 kommenttia:

pikkujutut kirjoitti...

Hyva Ada ja tyoryhma.

Tata nykya on harvinaista, etta joku kiittaa myos tyoryhmaansa. Mina mina-kulttuuri jyllaa ainakin taalla.

Leena Lumi kirjoitti...

Hienoa! Hyvä Ada ja hyvä Obama sekä erinomaista Herta Müller!

Jael kirjoitti...

Adalle kyllä kuuluukin tuo kunnia.Niin vaikeista olosuhteista tulleena hän on onnistunut tosi hyvihn ja on myös jäänyt vaatimattomaksi ihmiseksi:-)