keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Shavuot eli Viikkojuhla

Tanaan on Shavuot, jota vietetaan seitseman viikkoa Pesahin eli paasiaisen jalkeen. Se on myos kymmenen kaskyn vastaanottamisen juhla. Synagoogissa luetaan ja opiskellaan Tooraa koko yo. Siella myos luetaan Ruutin kirja, Ruut oli moabilainen nainen, ja han meni lopulta monien kaanteiden jalkeen naimisiin juutalaisen Boasin kanssa. Joten tama on tavallaan myos juutalaisuuteen kaantyneiden juhla. Tama on myos sadonkorjuujuhla.

Lisaa tietoa Shavuotista (suomeksi) voi lukea taalla ja Ruutin kirjasta taalla. Turha niita tanne on kopsailla.

Nykyaan Shavuotia juhlitaan etupaassa maitotuotteita syomalla. Perinteinen liha-ateria muuttuu nain pastojen, piiraiden, juustokakkujen ja jaateloiden juhlaksi. Mina tein perheaterialle filotaikinasta juustopiiraita ja jaateloa. Kotiin tein rahkaomenapiirakan, ihan suomalaisella ohjeella.
Varmaan herattaa kateutta monien ulkosuomalaisten piirissa, kun meilta tata rahkan tapaista juustoa loytyy ihan joka kaupasta. Tannehan on muuttanut , etupaassa 1990-luvulla, yli miljoona venalaista ja he toivat mukanaan Tvorog-juuston, joka on ihan sita rahkaa. Onhan se Suomeenkin kai kotiutunut aikoinaan itarajan ja Karjalan kautta.

Tana vuonna juhlaa vietettiin sateisissa merkeissa. Jo maanantai-iltana saimme siita esimakua kun hurja ukkosmyrsky pyyhkaisi ylitsemme. Salamointi ja jyrina oli ihan jatkuvaa. Tana aamuna oli toinen naytos, vetta tuli ihan kuni olisimme keskella talvea eika toukokuun puolivalissa. Ulkona pidettavia juhlallisuuksia jouduttiin monin paikoin perumaan.

Nyt on kylla varmaan sateet ohi lopullisesti, lahipaiviksi on luvattu aurinkoa ja lahes 30 asteen ilmaoja.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä se rahka tosiaankin ensin idästä tuli. Muistan hyvin kun kauppojen kylmäkaapeissa oli muovipusseja, jotka sisälsivät rakeista kuivaa rahkaa. Sitten tapahtui jotain kummallista: pussit hävisivät ja ilmestyi viilipurkkeja, jotka sisälsivät kosteaa massaa, jota nimitettiin rahkaksi. Saksalaistyyppinen quark-rahka valloitti Suomen ja nykyään kuivaa rahkaa saa vain virolaisiin ja venäläisiin tuotteisiin erikoistuneista liikkeistä!
Terveisin Suometar

anumorchy kirjoitti...

Takalainen rahka on tosiaan suht kuivaa ja tulee kuution muotoon pakattuna, ensin jossain voipaperin tapasessa, ja sen paalla muovi. Ei todellakaan missaan "viilipurkeissa". Muuten viili taalta puuttuu ja se on harmillista!Taitaa olla liian suomalainen tuote.

PW kirjoitti...

Kiitos tasta vinkista, rahkana olen tahan asti kayttanyt shamenet hamuza+jogurtti virityksia!

Menee ehdottomasti testiin!

Minka merkkista olet kayttanyt?

anumorchy kirjoitti...

Tnuvalla on semmoinen kuin Tuv Taam. Se on 250 gramman pakkauksissa. Sitten om Meshek Zurielin Tvorog-juusto, se taisi olla puolen kilon paketeissa. Olen kayttanyt kumpaakin.
Venalaisten kaupoissa on tvorogia saatavissa myos irtotavarana painon mukaan. Sita en ole kokeillut.

Mine kirjoitti...

Meilläkin saa rahkaa, onneksi. Olen sen suurkuluttaja ja tuollaiset rahkapaistokset on ihania. En uskalla leipoa mitään, sillä syön itse kaiken. Muu perhe ei ole rahkapiirakoiden faneja. Ja minulla on edelleen ne viisi kiloa karistamatta:(.

Anna kirjoitti...

Jos sinulla on oma lehmä, niin neuvon sinulle sen kuivan rahkan teon.Se on ihan helppo homma. Opin sen äitivainaalta aikanaan, kun Valio ei vielä rahkaakaan tehnyt. Äiti oli Karjalan kannakselta.