lauantai 22. elokuuta 2009

Rukoushetki

Naapurissani hautausmaalla oli ilmeisen tarkea rukoushetki toissapaivana. Olisiko ollut sinne haudatun kuuluisan rabbin kuoleman vuosipaiva, en tieda. Jostain syysta naisia oli paljon enemman kuin miehia. Tama ei ole ihan tavallista. Miehet ja naiset on erotettu tietenkin korkealla aidalla, kuten kuvassa nakyy. Taman kai pitaisi estaa ajatusten liikkumisen "maallisiin" asiohin kesken hartaan rukouksen.

7 kommenttia:

Leena Lumi kirjoitti...

Onko tämä miesten ja naisten erottelu tavallista, vai kuuluko se vain ortodoksijuutalaisuuteen.

Luen juuri kirjaa, jossa ollaan parhaillaan 1500 -luvun Venetsian juutalisten parissa. Sieltähän sai alkunsa 'geto'.

Hienoa, että saan sinulta kuulla ihan juutalaisen arjen asioita nykypäivältä. Minä kohta koukkuunnun;-)

Jael kirjoitti...

Leena,synagogassakin erotellaan, tosin ei konservatiivisessa ja reformissa,mutta ortodoksisessa kuitenkin.Joutui itse olemaan aina ylhäällä,kun miehet taas olivat alhaalla. Venezuelassa ja muualla maailmalla olin aina näköetäisyydellä eksästä ja vaihdettiin katseita alhaalta ylös...Uskovaiset miehet eivät edes kättele naisia....
Onpa sulla hiljaisia naapureita Anu! En kyllä ymmärrä sitä,että maassa ,jossa on niin paljon pulaa elintilasta, ei haudata noita kuolleita kerroksittain,kuten vaikka Espanjassa.

anumorchy kirjoitti...

Synagoogissa on erikseen miesten ja naisten osat. Naiset yleensa parvekkeen tapaisella miesten takana.
Ortodoksijuutalaisten parissa erottelu on myos perhejuhlissa, kuten kihlajaisissa ja haissa. Joissain paikoin on jopa tietyilla bussilinjoilla on yritetty saada erikseen miesten ja naisten osia. Aivan mieletonta!

anumorchy kirjoitti...

Yaelian, hiljaisia ovat yleensa. Tuosta tilaisuudesta kuului kylla aikamoinen hoilotus. Joskus oisin kuuluu muos rukouksia Hazon Ish - nimisen rabbin haudalta. Sekin paikka nakyy kyvassa, olikealla puolella, pieni ihmisryhma siella myos.

Tuula kirjoitti...

Mekin asuttiin yhdessa vaiheessa Haifassa melkeen hautausmaan vieressa. Just naurettiin aina tuota, etta onpahan ainakin hiljaiset naapurit.

Tukholman synagoogassa oltiin me naiset aina ylhaalla parvekkeella ja miehet alhaalla.

Juutalaisesta tavasta haudata vainaja heti kuoleman jalkeen pidan enemman kuin tasta kristittyjen tavasta odottaen parikin viikkoa.

anumorchy kirjoitti...

Eivatka pilaa meidan maisemia, kun ei ainakaan tuohon kovin akkia mitaan rakenneta!
Hautajaisista olen samaa mielta. Vaikka tuohan se joskus vahan kiiretta kauemaa tuleville osanottajille.

Leena Lumi kirjoitti...

Anu, en halua loukata ketään, mutta yhdyn lauseeseesi: Ihan mieletötöntä! Minusta kirkon pitää elää ajassa. Esimerkiksi Suomen kirkko on kovassa murroksessa, kun kansa ei käy siellä ellei tule nykyaiakisuutta. Nyt jo musiikki on osin vaihtunut ja myös kirkonpalvelusmenojen kaava.

Jael ja Anu, kiitos tiedoista. Tämä kaikki kiinnostaa kovasti. Tyttäreini pyrki lukemaan teologiaa ja uskontotieteitä, jäi neljän pisteen päähän, pyrkii uudestaan ja suorittaa tänä talvena avoimessa yliopsitossa teologian appron, mikä varmistanee ensi kevään sisäänpääsyä. Itse olen kirjallisuuden ohella ollut aina kiinnostunut historiasta, johon osioon kuuluu myös juutalainen kulttuuri.