torstai 14. toukokuuta 2009

Myrkkyuutisia

Alkuviikosta kuulimme radiouutisissa, etta keski-ikainen pariskunta oli viety sairaalaan syotyaan pilaantunutta kalaa. Myohemmin tuli tarkennus asiaan, kala ei ollutkaan pilaantunutta vaan myrkyllista.
Suetzin kanavan avaamisen jalkeen valimereen on vahitellen ujuttautunut uusia outoja trooppisia kalalajeja. Yksi naista on pallokala. Suomessa tama kala on tuttu japanilaisten ruokailuerikoisuuksiin tutustuneille. Fugu-kala on Japanissa kallis herkku. Kokit opiskelevat vuosikausia, miten kalaa voi kasitella,niin etta ruokailijat sailyvat hengissa. Voimakasta hermomyrkkya on tietyissa kalan osissa, erityisesti sisaelimissa kuten maksassa.
Tama israelilainen pariskunta oli saanut kalan naapuriltaan ja valmistanut sen ateriaksi, maksoineen
paivineen. Melkein valittomasti he alkoivat voida pahoin, ja viimeisilla voimillaan halyttivat ambulanssin.
Myohemmin he menettivat tajuntansa ja olivat hengenvaarassa sairaalan teho-osastolla useamman paivan.
Hermomyrkkyyn ei ole mitaan vasta-ainetta. Sairaalassa voidaan vain antaa tukevaa hoitoa, kytkea potilas
hengityskoneeseen ja valvoa ruumiin perustoimintoja.
Pari paivaa sitten pariskuntaa jo haastateltiin televisiossa, voivat paremmin.


Muutama vuosi sitten kun kavimme viela ongella, nama pallokalat tekivat meille paljon kiusaa. Niilla on hyvin vahvat hampaat, ja syotin nieltyaan yleensa puraisivat siiman poikki. Siina sitten oli onkimies (tai nainen) holmona rannalla, kun ensin oli kovaa syontia ja kun kelasimme siiman ylos, ei ollut koukkuakaan jaljella ja siima ihan pureskellun oloinen.

Toinen myrkkyuutinen on miehesta joka kimpaantui naapureihinsa niin kovasti etta yritti myrkyttaa heidat liimahoyryilla. Han kaansi polynimurin toimimaan vaarinpain kun liimaa oli sisalla, ja sen avulla puhalsi vaarallista hoyrya naapurin viemariin, josta se levisi heidan asuntoonsa. Tassa tapauksessa kukaan ei loukkaantunut, koska naapurit loysivat hajun alkuperan aika akkia.

Kolmannen myrkkyuutisen luin taman paivan lehdesta. Televisiotoimittaja tunsi pienen nipistyksen pohkeessaan kesken kiireisen tyopaivan (paavin vierailu ja hallituksen budjettikriiseja). Illalla jalka oli jo ihan turvoksissa ja tosi kipea. Onneksi terveyskeskuslaakari tunsi oireet ja tiesi etta kyseessa oli pienen ja yleisen, joskin hyvin MYRKYLLISEN hamahakin purema. Akkia sairaalaan ja steroideja suoneen. Kuumekin nousi 40 asteeseen mutta nyt toimittaja jo voi paremmin. Tama hamahakki on ihan pieni ja vaatimattoman nakoinen, pesii kuulemma asuntojen nurkissa ja vaatekaappien perilla. Pelottavaa!!

7 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Tuo kalajuttu oli tosiaankin pelottava! En ollut tietoinen ennen tuota juttua että noita pallokaloja on täälläpäin.Nyt varmaankin ihmiset sitten osaavat niitä varoa. Ai te tykkäätte kalastaa;niin minäkin, en vaan ole tehnyt sitä vuosiin!
Tuota pölynimurimyrkkyjuttua en ollutkaan kuullut, aika ilkeä ihminen joka tuollaista tekee...
Ja huh,mikä ihmeen hämähäkki tuo onkaan, en ole kuullutkaan tuollaisesta pienestä myrkyllisesta hämähäkistä! Apua! Mä yleensä listin heti näkemäni hämähäkit. Satutko tietämään mikä on tuon hämähäkkilajin nimi, niin että osaan varoa.....

Tuula kirjoitti...

Iik, myrkyllisia hamahakkeja!!! Yleensa kannan kaikki hamahakit ulos, mutta tuollaisen myrkyllisen kylla listisin siihen paikkaan...

anumorchy kirjoitti...

Yaelian, kalastus on jaanyt viime vuosina. Kalat vahenivat, nelivetoauto jolla oli kiva ajaa rannalla vaihtui tyosuhde-Hyundaiksi. Eika rannalla saisi enaa ajaakaan...Suomessa sitten uistellaan kuhaa sitakin enempi.
Lehdessa luki etta hamahakki oli
Loxosceles reclusa eli ששן חום
mutta kun nyt katselen Wikipediasta, sen levinnaisyysalue olisi vain Yhdysvalloissa. Joka tapauksessa pieni, ruskea ja hyvin vaatimattoman nakoinen.

Tuula, eikos ole sellainen uskomus etta jos tappaa hamahakin tulee sade?

Sirokko kirjoitti...

Kaikkea ihmiset keksiikin, puhaltaa myrkyjä pölynimurilla!
Kiva että varoitit muistakin otuksista, pallokaloja en olisi Välimerellä osannut epäilläkään. Hämähäkin listin oitis, myrkyllinen tai ei.

anumorchy kirjoitti...

Nain on Sirokko, Suetzin kanavan kautta on tullut useampiakin ikavia uusia asukkaita Valimereen.

Yaelian kirjoitti...

Kiitos eli pieni ruskea, heti pitää listiä sellainen jos vastaan tulee....

sateenkaari kirjoitti...

Toivottavasti eivat ui nuo myrkkykalat tanne meidan rannikolle.En ole viela ainakaan kuullut.Onko teilla siella sita punkkilajia kiusana,joka levittaa vaarallista aivokuumetta.Taalla on taas tama kiusa alkanut.