sunnuntai 10. toukokuuta 2009

Madonnanliljoja Carmelilla

Eilen patikoimme Carmelin kukkuloilla (vuoriksi ei kai voi kutsua, korkein kohta on vain 525 metria meren pinnasta) Haifan etelapuolella. Rakensimme kartan avulla noin 10 km pituisen lenkin. Heti polun
alkumetreilla tapasimme mukavan pariskunnan, joiden puheista ymmarsimme, etta olimme onnen poikia.

Olimme saapuneet juuri kun harvinainen Madonnanlilja kukkii, ja he olivat jopa nahneet muutaman
komean yksilon juuri pari sataa metria aiemmin. Siispa poikkesimme vahan suunnitellulta reitilta, ja se kannattikin.

Madonnanlilja kasvaa vain parissa paikassa pohjois-Israelissa.Kukkavarsi on 60-70 cm korkea, latvassa on muutama (tapaamissamme 2) isoa kukkaa, joissa on myos hienostunut tuoksu. Se on kai ollut yleisempi, mutta lahes tuhat vuotta sitten taalla vierailleet ristiretkelaiset ilmeisesti kerasivat sipuleita
matkamuistoiksi palatessaan Eurooppaan, ja nain kasvi melkein havisi taalta. Tarinan mukaan enkeli Gabriel antoi Marialle tallaisen kukan ilmottaessaan etta Maria oli raskaana pyhasta hengesta - tasta nimi.
Lilja esiintyy monissa aihetta kasittelevissa maalauksissa, keskiaikaisissa ja uudemmissakin.
Myos vanhimmissa seudulta loydyissa kolikoissa (v.350 eKr) esiintyy tyylitelty lilja. Liljan kuva on vaakunoissa usein kaytetty symboli, esimerkikkina TURUN vaakunan nelja liljaa (Turun tuomiokirkko on
pyhitetty neitsyt Marialle).Reitti jatkui kuivaa joenuomaa pitkin varjoisana ja kauniina. Taalla vesi virtaa vain talvella sateiden jalkeen.
Kalliossa olevien jalkien mukaan vetta on joskus paljonkin ja sen kuluttavat jaljet nakyvat hyvin.
Seudulla on ollut metsapaloja, ja ehka tama "kummituspuu" on sen tulosta.Retki oli jatkossakin antoisa , kun tapasimme erikoisen loiskasvin. Tama otus imee ravintonsa toisten kasvien juurista, eika sisalla lehtivihreaa lainkaan.

19 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Hienoja kuvia olet taas onnistunut ottamaan! Tuota liljaa en olekaan koskaan nähnyt, kaunis on.Retkeilettekö joka viikonloppu?

Yaelian kirjoitti...

Yksi asia vielä, sulla on kommenttilootassa käytössä tuo "embed" kommentointi ,joka on tosi hidas ja ärsyttävä, ja jostain syystä ei koskaan edes hyväksy ensimäistä sitä sanaa joka sinne pitää syöttää.Mulla oli tuo lyhyen aikaa,mutta kun huomasin miten se on hankala, niin muutin sen pop-up kommenttilootaan.

anumorchy kirjoitti...

Kokeilepas nyt, onko parempi...ponnahdusikkuna, hassu sana!
Retkeillaan hyvilla ilmoilla (siis kohta loppuu) mahdollisimman paljon, joskus yksin, joskus parin ryhman kanssa bussilla. Taa on aika uusi harrastus. Alussa mies vei aamulla bussille ja palasi kotiin. Sitten sain hanet jollain tapaa mukaan, ja nyt retkeillaan paljon.
Tuo lilja on hepreaksi שושן צחור
eli shoshan zhahor ja tosi hieno, ihan kuin joku jalostettu puutarhakasvi yhtakkia luonnossa.

Yaelian kirjoitti...

Ehdottomasti parempi tämä, tuon embed ikkunan kanssa meinaa mennä aina hermot ja vie motivaation kommentoimisesta, tällä ponnahdusikkunalla se menee kuin tanssi.

Kuulostaa kivalta.Mistä olet löytänyt bussiryhmiä? Kun asuin noin puolitoista vuotta eksän kanssa täällä 2003-2004, mentiin melkein joka sabatti jonnekin päin.Nyt ei ole ketään jonka kanssa voisi mennä ja muutenkin autottomana aika mahdotonta.Pitää löytää joku kaveri tuollaiseen....

Yaelian kirjoitti...

Parempi on ,ehdottomasti!

anumorchy kirjoitti...

Miehen veljen exan kautta on bussiryhmat loytynyt. Yksi Tel Avivsta (keski-ika yli 60, mutta kunto loistava), toinen Kiryat Krinitzista Ramat Ganista, vahan nuorempia ja retket pikkasen enemman kuntoa vaativia. Hankalahan se olisi noidenkin kokoontumispaikoille autottomalla lauantai-aamuna paasta! Akkia auton omaava kaveri hakuun sulle! Onko exasi taalta kotoisin?

Yaelian kirjoitti...

Kuulostaapa kivalta tollainen ryhmä! Jeps, eksä täältä kotoisin, tapasimme Suomessa, hän asui silloin Hollannissa, muutimme tänne, sitten Venezuelaan ja USAaan hänen työnsä perässä.Tulin tänne uudestaan, eksän piti tulla perässä, mutta sitten ilmoittikin ettei tule vaan jäi Venezuelaan.Oli aika paukku ja vieläkin paikkailen haavoja.Mutta nyt on uusi kaveri haussa, olen kyllästynyt itkemään eksän perään, pitää mennä eteenpäin.

anumorchy kirjoitti...

No jopas olikin paukku! Kaikkea se elama ihmisia varten keksiikin. Kai sen sitten piti vaan niin kayda, turha sita on jaada loputtomiin itkemaan, vaikka alussa kauheelta tuntuisikin.

Tuula kirjoitti...

Hieno kukka! Ja hieno retki! Maisemat nayttivat niin tutuilta. Asuin aikaisemmin Haifan etelapuolella ja teimme siita usein patikkaretkia Karmelille. Vaan ovat mahtaneet rakentaa niitakin seutuja jo missa me kaveltiin aikoinaan...

anumorchy kirjoitti...

Tuula, asuitko pitkaankin taalla? Missa merkeissa?
Onneksi Haifa ei ole niin kauhean suosittu asuinpaikka, etta ehka osa luonnosta saastyy kumminkin.

eyal. kirjoitti...

Hienoja kuvia Carmel vuorelta.
Itse olen asunut yli 20 vuotta vuoren juurella (hepreaksi Carmelia kutsutaan vuoreksi, eli 'har').

anumorchy kirjoitti...

Hei Eyal, kiva kun loysit blogiini. Minakin katselin sinun shakshuka-ohjettasi. Kirjoitat suomea tosi hyvin! Missa olet asunut?
Juu, tiedan etta Carmel on hepreaksi "har", mutta kun kirjoitin sen suomeksi, se kuulosti hassulta.

Tuula kirjoitti...

Tulin aikoinaan Israeliin kibbuzille minakin... Asuin muutaman vuoden 80-luvun alussa Haifassa valilla ollen myos muualla... Ex-mieheni on kotoisin sielta. Tosin asuimme sittemmin Suomessa vuosituhannen vaihteeseen. Haifassa opiskelin lahinna kielia. Haifa on minun israelilainen kotikaupunkini ;).

anumorchy kirjoitti...

Tuula, juu se oli sita kibbutsien kulta-aikaa!

eyal. kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
eyal. kirjoitti...

olen kotoisin kibbuts yagurista, noin 10 km haifasta kaakkoon. carmel vuori on hyvin tuttu paikka.

S. kirjoitti...

En ole koskaan nahnyt tuota loiskasvia, onpas erikoinen. Tiedatko mika sen nimi on? Tuota liljaa en myoskaan ole koskaan luonnossa nahnyt. Niita pitaisi olla myos Park Gorenin alueilla.

anumorchy kirjoitti...

Juu, loiskasvin nimi ymmartaakseni on rimonit halotem, Cynitus hypocistis. Kerrankin siita moittimastani keltakantisesta kasvikirjasta oli apua. Sivu 106.
Laitan sulle mailina pari kuvaa lisaa.

Marika kirjoitti...

Kyllä on mahtavia kuvia! Todella ilo katsella näitä ja leskella kertomuksiasi :)