keskiviikko 27. toukokuuta 2009

Retkella taas

Maanantaina retkeilimme Beit Sheanin laaksossa Kennesaretin jarvesta etelaan. Ensimmainen kohteemme oli ristiretkelaisten rakentama linnoitus Belvoir, hepreankieliselta nimeltaan Kochav Hayarden - yordanin tahti.Linnoituksen ymparilla on vallihauta ja korkeat ja paksut kivimuurit, joissa on pienia kapeita ikkunoita ampuma-aukkoina.
Sisempana on viela toiset muurit jotka suojelevat tarkeimpia asuintiloja. Kiviseinat ovat tummaa vulkaanista basalttikivea.




Linnoitukselta on upeat nakoalat 500 metria alempana olevaan laaksoon ja sen taakse Jordanian puolelle. Vieressa on myos korppikotkien ruokkimispaikka, jossa saattaa hyvalla onnella naita harvinaisia ja jokseenkin rumia lintuja syomapuuhissa.




Linnoituksen vieressa on myos erikoinen patsaspuisto.


Seuraava kohde oli lintujen bongaus asema Kfar Rupinin kibbutsissa. Tama oli vahan huono ajankohta vierailuun koska muuttolinnut ovat jo haipyneet pohjoisen maisemiin. Hauska opas esitteli meille polloponttoja ja kertoi kuinka pollot tuhoavat myyria ja toimivat biologisena tuholaisten havittajina. Samoin naimme veikeita kynsihyypan poikasia pellolla. Lopuksi ihailimme Jordanian maisemia autiosta bunkkerista aivan rajan lahelta auringonlaskun aikaan.
Lopuksi menimme Beit Sheanin rauniolle katsomaan uutta valoshowta jota naytetaan siella iltaisin. Paikalla on ollut kreikkalaista, roomalaista ja bysanttilaista asutusta. Kaupungissa oli roomalaisia teattereita, kylpyloita, ostoskatuja, temppeleita, synagooga ja myos kirkon jaannokset bysanttilaiselta ajalta.



Kaivauksia paikalla on tehty useamman kymmenen vuoden ajan. Pylvaita on nostettu pystyyn ja mosaiikkilattioita kunnostettu.


Muinainen kaupunki karsi useammasta maanjaristyksesta, Vuonna 749 suurin osa kaupungista tuhoutui. Taman jalkeen kaupunki ei enaa palannut entiseen loistoonsa. Paikalla voi nahda valtavia jaristyksessa kaatuneita pylvaita, jotka on tarkoituksella jatetty alkuperaiseen asentoonsa.

3 kommenttia:

Sirokko kirjoitti...

Linnoitukset ja rauniot ovat mielenkiintoisia vierailupaikoja.
Miksiköhän noita patsaspuistoja on perustettu? Onko niillä joku merkitys muu kuin tilataiteellinen?

Jael kirjoitti...

Tuolla Belvoirissa olen ollut ikuisuus sitten...Mielenkiintoisia retkiä teet!
Onko tuo kuvassa oleva ihan elävä pöllö, tosi jännän näköinen! Noita siksakeja näin pari päivää sitten Haderassa siellä joen äärellä, josta tein postauksen.

anumorchy kirjoitti...

Sirokko,patsaspuistot taitaa olla sita varten etta paastaan rautaromusta eroon...tuolta kai varastettiinkin muutamia, kun raudan hinta oli korkeempi.

Yaelian, pollon kuvan kopsasin jostain, eivat tulleet meille nayttaytymaan. Tuo on kai suomeksi tornipollo.