keskiviikko 6. toukokuuta 2009

Hukkuva joessa


Yaelian http://appelsiinipuunalla.blogspot.com/ kerkesi ennen minua kirjoittamaan 20-v kajakkimelojasta Yasmin Faingoldista, joka kaatui kajakkinsa kanssa harjoitellessaan Tel Avivin lapi kulkevassa Yarkon-joessa. Han jai loukkoon kajakin alle ja oli pitkaan veden alla kunnes hanet pelastettiin. Han on edelleen sairaalassa tehohoidossa.

Yarkon-joki on surullisen kuuluisa saasteistaan. Vuonna 1997 kansainvalisissa urheilukilpailuissa osanottajat marssivat huonosti suunnitellun jalankulkusillan yli,silta romahti ja osa Australian joukkueesta putosi veteen. Nelja urheilijaa hukkui, jamonet muut loukkaantuivat. Eloonjaaneista moni karsi pahoista pitka-aikaisista tulehduksista, sieni-infektioistaja myrkytysoireista. Ilmeisesti taman tietaen ihmiset viivyttelivat, eivatka olleen kovin innokkaista hyppaamaan veteen pelastamaan Yasminia. Silti tama tapahtuma on herattanyt ihmettelya siita miten ihmiset eivat nykyaan auta toisiaan hadassa.

Viime vuosina joki on sentaan ehka vahan puhdistunut. Ainakin siella nakee paljon vesilintuja, nutrioita ja kalojakin on kai aika paljon. Likavesien juoksettamista sinne yritetaan valvoa paremmin. Uintikelpoista siita tuskin tulee kovin akkia, mutta toivotaan etta ihmiset eivat sentaan pelkaisi auttaa hukkuvaa melojaa.

5 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Totta, jos joki olisi puhdas, varmaankin sinne ehkä olisi hypätty auttamaan ennenkuin se vanhempi mies kerkesi hypätä auttamaan.Kunnia hänelle, todella hyvän teon teki. Joki varmaankin puhdistunut tuosta Maccabian surullisesta tapauksesta, mutta olin maaliskuussa roskavuori Hiriyassa, ja siellä sen vieressä virtaava joki oli saasteinen ja haisi, kun sinne oli joutunut jostain tehtaasta taas jotain mitä ei sinne kuulunut.Ja sehän johtaa tuonne Yarkoniin.

finkinja kirjoitti...

Hei,
nyt mä löysin tänne Yaelian kautta:) Voi kun kiva, että olet alkanut bloggailemaan!
Saanko lisätä omaan linkkilistaan blogisi niin pysyn helpommin ajan tasalla?

Tuula kirjoitti...

Naista vesista kirjoittelin minakin blogissani joku aika sitten muuten... Tiesitteko, etta Tukholman vedet olivat kovin saastuneita aikoinaan? Mutta jo vuosikausia on siella pystytty onkimaan kaloja, joita voi syodakin. Joten puhdistaminen auttaa, jos siihen vaan kunnolla satsataan.

anumorchy kirjoitti...

Yaelian, oli kai jopa jonkun kaupungin viemari joka petti. Siita sitten riideltiin viikkokaupalla kuka sen korjaa jamaksaa.

Finkinja, mukava kun loysit tanne! Tottakai voit lisata.

Tuula, puhdistaminen vie vuosia, ja tuntuu etta se ei ole hallintoihmisten listoilla kovin korkealla koska he vaihtuvat muutaman vuoden valein. Eli se joka nauttii tuloksista, on sitten jo joku muu. Lyhytnakoista toimintaa.

Unelma kirjoitti...

Toivotaan, että Yasmin selviää.