keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Herodeksen haudalla

Lauantaina retkeilimme Herodeksen kesapalatsissa Herodionissa. Herodion sijaitsee Jerusalemin etelapuolella. Tulivuoren muotoinen kukkula nakyy kauas. Kukkulan paalle on rakennettu pyorea linnoitus, joka on ulkopuolelta peitetty maalla, joten kukkula nayttaa korkeammalta. Linnoituksessa on kaksinkertainen vahva muuri ja nelja tornia.

Kuningas Herodes olikin kova mies rakentamaan. Hanen jalkiaan nakyy myos Jerusalemissa, Caesarian kaupungissa ja satamassa, Masadassa Kuolleella merella, Hebronissa ym ym. Han myos rakensi vedenkuljetusjarjestelmia useisiin kapunkeihin.


Tassa ilmakuva, joka ei ole minun. Retkeen ei valitettavasti kuulunut pienta helikopterilennatysta, vaikka sellainen hyvin havainnollistaisikin linnoituksen muotoa.


Herodion oli seka palatsi etta linnoitus. Kukkulan alapuolella oli suuri puutarha- ja allasalue saunoineen ja kylpyloineen, oikea sen ajan country club. Myos ylhaalla oli turkkilaistyylinen hamam-sauna. Linnoituksen alla on pitkia tunneleita ja veden keraamiseen tarkoitettuja tiloja. Osa naista on nyt valaistuja ja avoinna yleisolle.



Ymparistossa on palestiinalaisten kylia ja paljon oliivipuuviljelyksia. Tana vuonna onkin muuten harvinaisen huono oliivisato, ja oljyn hinta nousee luultavasti lahiaikoina huomattavasti. Ei talla kuivalla seudulla oikein muu maanviljelys menestykaan. Retkipaivammekin oli kovin sateinen Tel Avivissa ja Galileassa, mutta taalla nakyi vain valkoisia palleroisia poutapilvia siella taalla.


Viime aikoina Herodion on ollut ihan kansaivalisissakin uutisissa kovasti, kun argeologit loysivat kukkulan kupeesta haudan, joka on heidan mukaansa itsensa Herodeksen hauta! Tama loyto on tietysti hyvin merkittava. Maallikolle haudan nakeminen oli vahan pettymys, koska se ei kovin ihmeellisen nakoinen ollut. Monet arkeologiset kohteet taalla eivat muutenkaan ole sailyneet kovin hyvin, kun rakennusten kivia ovat myohemmat sukupolvet kayttaneet uuteen rakentamiseen, ja nain havittaneet vanhaa. Ja hautojahan on aina ollut tapa ryostaa ja hajoittaa.



Maisemat ymparistoon ovat tietysti myos upeat. Jerusalem ja Betlehem nakyvat hyvin. Kuollut Meri on sen verran matalalla vuorten takana, etta se ei ihan nay.

6 kommenttia:

Leena Lumi kirjoitti...

Jestas mikä postaus ja kiitos! Mun piti lukea koko juttu miehelleni ääneen;-)Ei hän ole sokea ja oma konekin hänellä on, mutta halusi...Tämä toi lähemmäksi ´ja todemmaksi kaiken sen, minkä joskus uskomme olleen vain tarua.

Anu, olet mahtavan ehtivä postaaja!

Ruokaillessa kerroin armaalleni yhtäkään yksityiskohtaa unohtamatta sen murhajutun!

Jael kirjoitti...

Mielenkiintoinen retki ja hyvät kuvat olet saanut otettua! Edelleenkin mietin ,menenkö tuonne vai en....Oliivisato onkin aika mitätön tänä vuonna,mutta näinhän se yleensä onkin,yksi vuosi hyvä ja toinen huono.

anumorchy kirjoitti...

Kiitos!
Leena, nyt on enemmankin aikaa, kun isanta on vihdoin alkanut tyot "sapattivuoden" jalkeen. Ja kun han tyoskentelee yleensa iltapaivasta aamuyohon, niin on nama minun iltani aika hiljaisia! Tana aamuna nain hanet hereilla 5 minuuttia, ekan kerran sunnuntaiaamun jalkeen.

Mirja kirjoitti...

Minäkin olen lukenut tästä Herodeksen haudan löytymisestä. Mielenkiintoinen paikka ja postaus ja hienoja kuvia olet ottanut.

Ikävää, jos oliiviöljyn hinta nousee, nytkin jo niin kallista.

SaaraBee kirjoitti...

Mielenkiintoinen postaus. Nyt päässäni soi Tiernapoikein laulut.
"Kuningas Herodes olen minä...."

BLOGitse kirjoitti...

Ja reissut jatkuvat... :)
ihana postaus,
thanks for sharing!