sunnuntai 10. tammikuuta 2010

Raikasta talvi-ilmaa

Tanaan olin kovin flunssainen, joten en mennyt toihin. Paiva kului lepaillessa ja saastaista kaupunki-ilmaa ihmetellessa. Nama kuvat eivat ole minkaan tulipalon tulosta, muuten vain likaa. Talvella ilma seisoo paikallaan toisin kuin kesalla, jolloin merituuli puhaltelee sotkua vahan isommalle alueelle. Myos ilman ylos-alas liike on pienempaa talvella. Ylailmoissa oleva lammin/kylma (en nyt muista) sulkee alleen tuon lian kuin kansi olisi paalla. Tama efektihan on tuttu esimerkiksi Ateenasta. Siella kaupunki sijaitsee laaksossa, ja "kansi" sulkee saasteen alleen tosi tiiviisti.

Aamulla naytti talta.
 
Paivalla tilanne ei ainakaan parantunut.


Iltapaivalla ihan sita samaa.

Ilta-auringossa naytti sentaan vahan romanttisemmalta. Mutta ei juurikaan puhtaammalta. Talven kauniit paivat ovat juuri niita saasteisimpia. Joskus varoitetaan jopa sairaita, esim astmaisia ihmisia liikkumasta ulkona.9 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Tänään kaupungilla tunsinkin että ei kauhean puhdasta se ilma ollut. Ei ihmekään kun on liian paljon liikennettä.Ihan tahallani en halua autoa jotta en saastuttaisi lisää. Muuten, asuessani Caracasissa oli sama juttu kuin Ateenassa.Sekin sijaitsee laaksossa ja voi sitä saastetta,huh, välillä oli ihan vaikeaa hengittää.Täällä tosin ei onneksi niin vielä....

Yaelian kirjoitti...

Ai niin vielä ,paranemisiin...

Leena Lumi kirjoitti...

Tuo alimmainen kuva on silti viehko vaikka...

Ateenaahan pidetään yhtenä saastuneimmista kaupungeista, mutta on sitä saastetta muuallakin. Yritin aikanaan opetella italiaa ja opettajana oli nuori nainen, joka oli asunut Milanossa ja sairastui siellä astmaan. Hänen oli muutettava kaupungista pois, koska sairaus ei tokeentunut siellä asuessa edes millään lääkkeillä. Hän palasi Suomeen ja voi nyt hyvin, sillä uudet astmalääkkeethän ovat tehokkaita ja toimivat elleivät ympäristöolosuhteet ihan mahdottomat.

Paranemisiin!

Tuula kirjoitti...

Meidan kuntakeskus sijaitsee kanssa kattilassa ja siella on nain talvisin ihan kauhean saastunut, harmaa ilma. Pakkasilla en haluaisi kayda siella ollenkaan.

anumorchy kirjoitti...

Tuula, ai etta Norjassakin voi olla niin saastunutta, ei uskoisi.

Yaelian kirjoitti...

TV10 Dani Ropp sanoi että tuo olisi sumua,joka jäänyt sinne alle,joku harvinainen sääilmiö.Onhan täällä aika paljon saasteita liikenteestä,mutta ei onneksi tuollaista ole joka päivä.

anumorchy kirjoitti...

Yael, kylla "sumu" oli vahan mustaa ollakseen sumua, vai mita?

Yaelian kirjoitti...

Aika tummaahan se oli...tämän aamun Haaretz lehdessä oli kuva ja selitys näin:atmosfäärin ylemmissä kerroksissa oli kuumaa ilmaa,ja tämä kerros esti mereltä päin tulevan ilman liikkumista, ja tämä kostea meri-ilma muodosti jonkinlaisen paksun pilven aivan merenrannan yläpuolelle.Tämä ilmiö on yleistä esim.Yhdysvaltojen länsirannikolla.

mizyéna kirjoitti...

Pikaista paranemista.

Auringonlaskun aikaan on kauniit värit kuvassa!