keskiviikko 27. tammikuuta 2010

Vainojen uhrien muistopäivä

Auschwitzin keskitysleiri vapautettiin 27/1/1945. Tata paivaa muistellaan Euroopan Parlamentin paatoksella jo vuodesta 1995.

Vainojen uhrien muistopäivä on toisen maailmansodan aikaisten vainojen uhrien lisäksi myös muiden kansanvainojen uhrien muistopäivä ympäri maailmaa ennen ja nyt.

Paaministerimme osallistuu Auschwitzissa jarjestettavaan muistotilaisuuteen. Ikireipas presidentti Shimon Peres esiintyy Saksan parlamentissa.

Muistetaanko tata tarkeaa paivaa Suomessa kaytanossa ollenkaan? Ainakaan paivan lehdissa en nahnyt mitaan asiaan liittyvaa.

9 kommenttia:

Leena Lumi kirjoitti...

Anu, olen ottanut yhdeksi elämäntehtäväkseni kieltää ketään unohtamasta, mitä maailma teki juutalaisille. Olen postannut usein tästä asiasta. Oletko huomannut? En ole ainakaan nähnyt kommenttejasi...

Mitään ei ole kalenterissa ja aiankaan maakuntalehdestä en löytänyt. Hesari on vielä lukematta.

Minä en voi tänään asiaa tuoda blogiini, sillä ystäväni Eve, joka suomentaa Rilken runoja saksasta, täyttää tänään vuosia. Lääkärien mukaan hänen pitäisi olla ollut kuollut jo vuoden. Nyt kuitenkin suunnittelemme matkaa Berliiniin...

Olen tästä asiasta puhunut paljon Even kanssa ja esim. hänen saksalainen exanoppinsa ei ollut kuullutkaan juutlaisvainoista! Uskomatonta.

Huomasitko, että valitsin 140 kirjan joukosta vuoden 2009 kirjaksi Geraldine Brooksin Kirjan kansa?

Laitan tämän päivän nyt omaan kalenteriini ja teen siitä ensi vuonna juttua ENNEN Even syntymäpäivää.

Luen myös tutkijoiden kirjoja juutalaisuudesta ja olen tehnyt lähiaikoina mm. kirjan Kristalliyö. Olen tuonut esiin kirjan Juutalainen kulttuuri etc.etc.

Minulla on myös Hiljaisuuden blogi Lumikarpalo ja siellä on kuva Varsovan gheton kuuluisimmasta kuvasta ja otsikoin Please, never forget this!

anumorchy kirjoitti...

Leena, sinun toimintasi asian hyvaksi olen toki huomannut. Kirjan kansa-kirjaan en ole kommentoinut, kun en ole sita paassyt lukemaan.
Taytyy muistaa etta tama paiva on kaikkien vainojen muistamiseen tarkoitettu, eika vain juutalaisten, vaikkakin he taitavat olla surullisella ykkossijalla kuolleiden maaran mukaan.

Leena Lumi kirjoitti...

Ai, minä ymmärsin, että juutalaisten vainojen...,mutta eihän se muuta kuitenkaan itse asiaa. Juutalaiset ovat olleet niin kauan vainottuja, että erehdykseni ei ollut paha.

Blogissani laulaa nyt saksalainen nainen, joka jätti kotimaansa vastalauseena Hitlerin politiikalle. Ja vaikka Hitler pyysi häntä palaamaan, hän ei sitä tehnyt!

Lissu kirjoitti...

Suomen tiedotusvàlineissà en ole asiasta mitààn lòytànyt, mutta esimerkiksi oman làppàrini avaussivu (italialainen)asiasta kertoo. Vainoja on ikàvà kyllà joka puolella maapalloa ja toivottavasti asioista puhutaan muulloinkin kuin vain aiheelle merkittynà pàivànà.

Leena Lumi kirjoitti...

Korjaus: Mun Minna Immosen seinäkalenterissa lukee Vainottujen muistopäivä, mutta en nähnyt sitä, koska olin liian paksulla tussilla kirjoittanut siihen päälle Eve.

Ei liene sattumaa, että Vainottujen muistopäiväksi on otettu Aschwitzin vapauttamisen päivä.

Yaelian kirjoitti...

Aika ihmeellistä,jos sitä ei mainita missään tiedotusvälineessä,kun kerran on kyseessä YK:n päättämä kansainvälinen muistopäivä,jolloin pitäisi muistaa kaikkia vainottuja.

Leena Lumi kirjoitti...

Jael, minä en löytänyt Hesarista, enkä keskisuomalaisesta, mutta toki Hesari on niin paksu, että jos se on vain pienellä...Nelosen uutiset katsoin, eikä siellä mitään muuta kuin uusi Vanhas-kohu taas...Laitoin kalenteriini, että jos ensi vuonna muistan, niin laitan päivää ennen Even synttäriä.

Lissu kirjoitti...

Tànààn on iltauutisissa ollut asiaa holokaustista ja TV:n yksi dokumentti illalla nàyttàà olevan samasta asiasta. Suomalaiset syttyvàt asioihin kovin myòhààn - mutta syttyvàt kuitenkin. oletko nàhnyt elokuvan Everything is illuminated. Siinà Amerikan juutalaispoika làhtee etsimààn juuriaan Ukrainasta. Koskettava. Olen katsonut sen monen monta kertaa, ja se koskettaa syvàltà joka kerta.

Vihreatniityt kirjoitti...

Olen lukenut muutamia muistelmia ja katsonut elokuvia ja voinut niiden jälkeen ainakin henkisesti huonosti. Ihmisten julmuutta on vaikea ymmärtää. Sellaiset ihmiset jotka ovat keksitysleiritä selvinneet ja pystyneet elämään normaalia elämää ovat kyllä uskomattoman vahvoja.