torstai 14. tammikuuta 2010

Apua Haitin uhreille

Yli 80 auttajaa lahti tana iltana taalta kohti Haitia. 40 laakaria ja saman verran sairaanhoitajia. Mukanaan heilla on tonneittain laakkeita ja muita tarvikkeita. He avaavat Haitilla 20 tunnissa kenttasairaalan, jossa on leikkaussali, synnytyssali, mahdollisuus hoitaa vaikeasti loukkaantuneita ja myos mielenterveytta hoitava klinikka. Israelilaiset armeijan jarjestavat pelastusryhmat ovat toimineet ennenkin tehokkaasti ulkomailla, esimerkiksi Turkin suuressa maanjaristyksessa vuonna 1999.
Vahan ihmettelen kun lahempanakin sijaitsevat suuret valtiot eivat ole toistaiseksi saaneet paljonkaan apua liikkeelle, vaikka tapahtumasta on jo monta kymmenta tuntia.

4 kommenttia:

Mirja kirjoitti...

Tsunamissakin taisivat olla ensimmäisinä paikalla, muistelen näin. Israelin tehokkuus on kyllä ihan omassa lajissaan. Muuten näihin katastrofeihin herätään yleensä aika hitaasti, valmius saisi olla kyllä paljon parempi, kun Haitin tapaisessa rutiköyhässä maassakin apua tarvittaisiin heti. Surullista katsottavaa ovat kuvat Haitista...Itse ei voi oikein tehdä mitään, paitsi lahjoittaa rahaa.

Tuula kirjoitti...

Justiinsa eilen taallakin telkkarissa haastateltiin Haitiin lahetettya Israelin armeijan jasenta. Erinomaisen tehokasta toimintaa!

Lissu kirjoitti...

Hyvà Israel! Suomestakin làhti eilen samanlaista apua. Yleensà apuun rientàvàt ensimmàisinà ne, joilla on kokemusta. Eihàn ilman sità ole muuta kuin tiellà siellà. Italian Abruzzoon ei pààstettu muita auttamaan kuin ns 'kokeneita'. Raha-avustus on ainoa meikàlàisen mahdollisuus auttaa.

pikkujutut kirjoitti...

Se, miksi avun sinne paasy tokkii, on se, etta lentokentta on myos karsinyt vakavia tuhoja. Koneet pystyvat laskeutumaan vain paivasaikaan ja poislahteville koneille ei ole polttoainetta. Lastin purkamiseenkin menee aikaa, koska laitteet eivat toimi, saatikka etta siella olisi tiloja, minne tarvikkeita varastoida. Siella on taysi kaaos mika saattaa rajahtaa kasiin hetkena mina hyvansa.

Haitissa on YK:n missio, jonka paamaja sortui taysin ja jonka tyontekijoita on kadoksissa noin 200.Eli itse avustusjarjestokin koki mittavia tuhoja jaristyksessa, joten kestaa aikansa saada se koordinoiva tahokin jaloilleen ja koko avustusketju pyorimaan. Mutta jokainen minuutti on menetetty minuutti.

Mina en ole nahnyt kuin islantilaisia, ranskalaisia ja amerikkalaisia avustustyontekijoita tv:ssa. Lieneeko suodatin paalla.