sunnuntai 24. toukokuuta 2009

Käsitöitä juutalaiseen malliin

Kipa on juutalaisen miehen paahine. Uskonnolliset pitavat sita aina, muut kaydessaan synagoogassa tai osallistuessaan uskonnolliseen tilaisuuteen, kuten haihin tai hautajaisiin. Kipoja on monenlaisia, kankaisia ja virkattuja. Joskus synagoogissa on saatavissa jopa pahvisia instant-kipoja niille jotka ovat omansa unohtaneet. Hassuinta on nahda joskus esim vihkimistilaisuudessa nenaliinan tai jopa katensa paansa paalle laittanut mies. Nain syvaan on paahineen kaytto iskostunut, vaikkei siihen Raamatussa selkeaa maaraysta olekaan.
Kipan mallista, koosta, varista ja tyylista voi myos paatella mihin "lahkoon" ko mies kuuluu,onko han mustakipainen ortodoksijuutalainen vai joku muu. Kansallisjuutalaiseen ryhmaan kuuluvista jopa kaytetaan nimitysta "kipot srugot" eli "virkatut kipat".

No, minulle kipa on etupaassa mukava kasityo. Se ei vie liikaa tilaa ja kipoille on aina kayttoa pienina lahjoina, varsinkin kun niilla on tapana menna hukkaan, kai pienen kokonsa vuoksi.

Kipa virkataan ohuesta puuvillalangasta. Silmukoita lisataan tarpeen mukaan, siihen tarvii hiukan harjoitusta. Erivarisia koristekuvioita voi tehda alusta alkaen tai sitten vaan ulkoreunaan.Jos koriste tulee vain reunaan, silmukoita ei yleensa lisata, vaan tekeletta venytellaan hiukan jamuotoillaan paan malliseksi. Valmis kipa kannattaa kastella ja viimeistella muotoilu siina vaiheessa. Kirjavien rivien tekemiseen menee yllattavan paljon aikaa, koska lankaa pitaa koko ajan vaihdella. Valkoista lankaa kayttaessa kannattaa aina pesta kadet HYVIN ennen tyon aloitusta! Kuviomalleja loytaa tietysti netista, vaikkakin taitavat olla suurimmaksi osaksi hepreaksi.

Jotain mallisivuja loytyi englanniksikin, esim tama.
Mina opin virkkaamaan kipoja ollessani kurssilla uskonnollisessa kibbutsissa kaantymassa juutalaiseksi. Ei se viralliseen opetusohjelmaan kuulunut, mutta mukavaa ajankulua tyttojoukolle (24 oppilaasta 17 oli naispuolisia) kaukana kotoa. Muistan kylla myos yhden skotlantilaisen pojan joka yllatykseksemme onnistui myos virkkaamaan aika hienon kipan.


5 kommenttia:

ii kirjoitti...

Mielenkiintoista. Tuollaisia olis varmasti kiva virkata, mutta kun en tunne ketään joka tuollaista käyttäisi niin taitaa jäädä väliin.

Jael kirjoitti...

Oletpa taitava! Tosi kauniin näköisiä! Virkkaatko muutakin kuin noita kipoja?

anumorchy kirjoitti...

ii, ehka Helsingin juutalaisesta seurakunnasta loytyisi asiakkaita...
Yaelian, en virkkaa muuta. Joskus ennen tein muutaman pitsiliinan, mutta kun ei niille tunnu juuri kayttoa olevan, niin se loppui siihen.

pikkujutut kirjoitti...

Vaikka meilla ei ole naille kipoille kayttoa, omistan niita muutamia, kaikki sinivalkoisia :).Mutten edes yrita tehda itse, en nailla taidoilla.

Matkakuume nousi noiden Marokon kuvien myota, mutta nousi kylla myos naiden. Olisipa kivaa tulla kaymaan lomalla siellakin.

Sirokko kirjoitti...

En tiennyt että kipoistakin voi päätellä 'lahkoja', mielenkiintoista. Nättejä ovat. Täällä monet muslimit käyttävät samantapaisia 'patalakkeja', jotkut kankaisia jotkut virkattuja.
Melkoinen homma virkata eri väreillä.. jo siinä että saa ne siististi kulkemaan.