maanantai 29. maaliskuuta 2010

Hyvaa Paasiaista!!

Hyvaa paasiaista kaikille!!  Juutalainen paasiainen alkaa jo tana iltana juhlallisella ja ylenpalttisella aterialla, jota edeltaa  Hagada-kirjan lukeminen. Hagadassa kerrotaan juutalaisten pakenemisesta Egyptin orjuudesta. Siihen kuuluu myos lauluja, joita jokainen veisaa vahan omalla nuotillaan. Minulla on suomenkielinen Hagada, jonka sain monta vuotta sitten lahjaksi vieraillessamme Helsingin synagogassa. Taidan lukeakin omat osuuteni suomeksi, ompahan yleisolla sitten hauskaa...
Aterian aikana juodaan nelja lasillista viinia. Kisu on varmaan osallistunut aktiivisesti maisteluun.

8 kommenttia:

Lissu kirjoitti...

Oikein hyvàà pààsiàistà sinullekin. Miksi juuri neljà lasillista? Onko tuo viini kuivaa vai makeaa vai siltà vàliltà? Kisu ainaskin nàyttàà tykkààvàn!

Lezzie kirjoitti...

Hyvää pääsiäistä sinnekkin!

Tuula kirjoitti...

Chag sameach!

Juutalaisten juhlista kaipaan eniten juuri pesachin viettoa. Meilla oli aina kotona isot kemut. Pidin jopa ruuan laitosta niihin juhliin.

anumorchy kirjoitti...

Lissu, en tieda miksi nelja lasillista. Kylla se voi olla kuivaa tai makeaa, tai vaikka viinirypalemehua. Kunhan on kosher-saantojen mukaan tehtya ja viinirypaleista.
Lezzie, kiitos samoin.
Tuula,
mina en pesachista kauheasti pida. nuo ruokasaannot menee teeskentelyksi valilla, ja lomailukin on rasittavaa, kun kaikki paikat on taynna vakea.

pikkujutut kirjoitti...

Oikein hyvää pääsiäistä teille!

ebrufin kirjoitti...

Hyvaa Paasiaista! Se onkin yksi meilta kokonaan "unohtunut" juhla...toinen on Juhannus...

Leena Lumi kirjoitti...

Anu, lue Geraldine Brooksin Kirjan kansa. Se kertoo hyvin arvokkaasta haggadasta, jossa kuva perheestä seder -aterialla. Valitsin kirjan viime vuoden parhaaksi 140 kirjan joukosta.

Hyvää pääsiäistä!

sirokko kirjoitti...

Hyvää Pääsiäistä! Sitä en olekaan koskaan sen kummemmin viettänyt sitten kaukaisen lapsuuteni.