Haluaisin tietaa missa maissa viela vappua vietetaan ja miten?
Luulin etta sita vaan Suomessa vietetaan ihan yleisen vapaapaivan
merkeissa, mutta ainakin Kastavin kukkulan emanta kertoi minulle
etta myos Kroatiassa se on myos yleinen lomapaiva.
Mita muistatte lapsuuden vapusta Suomessa? Meilla aiti teki aina
munkkeja ja simaa. Tippaleipia ei meilla koskaan tehty. Koulussa
askarreltiin vappuviuhkoja.
Joskus simapulloja jai kellariin ja niita juotiin viela kesalla
heinatoissa, mutta vaiheessa taisi olla jo sen verran alkoholia juomassa,
etta tyontekijoiden vauhti vahan hidastui, Ainakin se oli jo vahan liian
kayneen makuista lapsen suussa.
Vahan isompana sitten odotettiin Rönnin tanssilavan vappuaaton
avajaisia. Se oli siihen aikaan yksi Suomen tunnetuimpia tanssipaikkoja.
Kaikki kuuluisat laulajat ja orkesterit esiintyivat siella. Bussikuljetuksia oli
kaukaakin.
Ylalavalla oli aikuisten musiikkia; valssia, tangoa yms.
Alalavalla rannassa, joka oli joku vanha lautta/proomu , oli meidan nuorten rokkia
Juice, Mikko Alatalo, Hurriganes ja muita. Siella jammailtiin ja pompittiin
niin etta koko lautta keinui.
Ja ensimmaiset humalat saatiin, kun isommat kaverit olivat meille
15-vuotiaille ostaneet rommit tai vodkat. Ihme kun sielta aina omin
voimin kotiinkin paasin, vaikka viela piti pyorailla nelisen kilometria
loppumatkaa.
Juhli kanssani tätä lumista yötä kuin viimeistä....
1 päivä sitten
14 kommenttia:
Ihana tuo heinàtyòmuisto liian kàyneenmakuisesta simasta, hih! Minàkin muuten vedin ensimmàiset kànnit vappuna, hihih...kiitos vaan kun muistutit ;)
Tààlà Italiassa vietetààn vappua myòs vapaapàivànà, mutta mitààn muuta perinnettà siihen ei kuulu. Minà ajattelin vààntàà elàmàni ensimmàiset munkit huomenna...saas nàhdà mità niistà tulee.
Taisimme aika monet nuoret Suomessa vetaa ekat kannit vappuna!
Munkkeja olen tehnyt useinkin, mutta taalla ne kuuluvat juutalaisten Chanukkajuhlaan joulukuussa. Hyvin ovat onnistuneet. Taan semmoisia rinkilamunkkeja. Ne kypsyvat hyvin eivatka jaa raa'aksi sisalta, niinkuin taalla yleisesti tehdyt pallomunkit.
Kivoja muistoja.Meillä tehtiin simaa ja tippaleipiäkin oli mutta oliskohan ne olleet ostetut...joka tapauksessa niistä en koskaan välittänyt.80-luvun lopussa kun olin Bank haP:n pääkonttorissa töissä niin vappu oli ja ei ollut vapaapäivä:emme olleet töissä mutta osallistuimme vappukulkueeseen.Ja meille sanottiin että se joka ei osallistu merkitään mustaan listaan...Osallistuin ja karkasin pois kesken;D
Minulla on vappukänneistä semmoinen muisto, että oksensin ylioppilaslakilleni. En tiedä, missä lakki mahtaa nyt olla, mutta eipä ole tullut paljon pidettyä sen jälkeen. :-D
Täällä Intiassa toukokuun eka on vapaapäivä, mutta se kulkee nimellä May Day. Ei taida olla paljon tekemistä suomalaisen vapun kanssa. Ei täällä kyllä mitenkään erityisesti juhlita tätä toukokuun ekaa, kunhan vain on vapaapäivä. :-)
Meillä lapsuudessa vappuun kuului sima, munkit ja vappuviuhkat! Mulla on sellainen mielikuva, että Lappeenrannassa oli vappumarkkinat, mutta voin olla väärässäkin :)
Turkissa vappu ei ole samanlainen juhlapäivä, vaan 1.5 (1. Mayis) tosiaan se työläisten päivä - Istanbulissa en tuona päivänä yleensä keskustaan mennyt, siellä saattoi puhjeta mellakoita kun on suuria mielenosoituksia.
Meilla Vappuun kuului sima,munkit tai tippaleivat.
Koti oli koristeltu serpentiinein ja vappuviuhkoin.
Oli tunne,etta tasta se kesa alkaa!!!!
Eilen tein tippaleipia.Viela osasin vaikka viime kerrasta on aika kauan.Maistui lapsille ja kavereilleen niin hyvin,etta yhtaan tippaleipaa ei jaanyt talle vapunpaivalle...
Taalla vappu on tosiaan mellakoiden aikaa, vasta toista vuotta virallinen vapaapaiva pitkallisen tauon jalkeen. Aarivasemmisto on jo aamusta ottanut yhteen poliisien kanssa ja työmatkalaiset ovat ihmeissaan kun eivat paase töihin.
Meilla mamma teki lapsuudessani simaa ja tippaleipia, vahan vanhempana pyörittiin Lappeenrannan valleilla kovemmissa simoissa, ensimmaisista vappukokeilusta tuli kesan pituinen kotiaresti sitten. Hauskaa vappua!
Saksassakin vappu on "Tag der Arbeit" (työn päivä), vapaapäivä, johon liittyvät poliittiset kokoukset ja puheet. Toisaalta vappuyö tunnetaan kansanperinteessä Hexennacht´ina ja Walbrgisnacht´ina,jolloin noidat tekevät tihutöitä ja lentävät luudalla Blocksbergille (Brocken Harzvuoristossa, vastaa Köpelinvuorta) juhlimaan. Tuolla Blocksbergissä on näköjään suuremmat naamiaisjuhlat. Lisää teemasta "Hexen am Blocksberg (Brocken)" www.harzinfo.de/kultur/hexen-am-blocksberg.html. (Hexe=noita) Suomessahan trullit ja noidat liittyvät pääsiäisen kansanperinteeseen, Saksassa vappuun.
Vapusta tulee aina mieleen etta nyt se kesa alkaa, aina silloin vaihdettiin kesavaatteet kaappiin ja vappuna sai ensimmaista kertaa kayttaa valkoisia/vaaleita housuja!
Tietysti koti oli koristeltu serpentiinilla, ilmapalloilla ja vappuviuhkoilla, kotitekoisia munkkeja ja simaa oli joka vuosi, tippaleipia aiti leipoi vain muutaman kerrran. Vappuviuhkat sitten laitettiin pyoran tarakalle kiinni kun lahdettiin niissa vaaleissa housuissa katsomaan vappumarssia kaupungille.
Täällä vappu on ollut työläisten ja partiolaiseten marssijuhlaa ja väriltään poliittista, ei mitään tanssahteluja siihen kuulu. Nykyään marssijat ovat työttömiä ja tyytymättömiä mieltään osoittavia, joten kaikenlainen kokoontuminen on kielletty. Siksi tälle päivälle onkin ajoitettu tärkeä futismatsi, jotta kansalla olisi muuta ajateltavaa.
Suomen vapuista en kauheasti muista, munkkeja,simaa ja vappupalloja lapsena ja nuorena kai biletettiin muuten vaan. Joskus olen osallistunut vappukulkueeseenkin. Ylioppilaslakkia en ole pitänyt sen jälkeen kun sen sain.
Turkissahan myös on yleinen vapaapaiva tama 1.5. Työvaki juhlii ja marssii kaupungilla. Valtion ja kaupunkien virastot ovat kiinni, mutta esim. kauppaliikkeet kaikki auki. İstanbulissa ja muissa suuremmissa kaupungeissa juhlinta on mittavampaa, mita Antalyassa.
Kiva lukea teidan vappumuistojanne!
Unohtui ne rosetit, paisettiinko niita? Minulla on taallakin se rauta. En ole tainnut sita kokeilla kertaakaan.
Rosetti-ohje
1 1/2 dl jauhoja, 1 1/2 dl maitoa, 1-2 munaa, 1 tlk sokeria, 1/2 tlk suolaa, 2 rkl portteria tai olutta.
Paistamiseen öljyä tai kookosrasvaa.
Tee taikina niin kuin lättytaikina.Portteri/olut tekee roseteista uskomattoman kevyitä. Voit maistaa taikinan myös vaniljalla.
Kuumenna öljy niin kuin munkkien paistossa. Anna rosettiraudan lämmetä rasvassa.Nosta rauta ja anna rasvan valua. Kasta rauta 3/4 osaltaan taikinaan ja paista rosetti kullankeltaiseksi. Irroita rosetti raudasta valumaan suoraan talouspaperin päälle. Lämmitä rauta uudelleen ennen paistoa. Keksin itse tähän lisäyksen, jos tarvitset enemmän makuja ja kaloreita: sirottelet rosettien päälle pölysokeria, kanelia+sokeria, tai pirskottelet vaikka Cointreaulla, Grand Marnierillä tai Vana Tallin appelsiiniliköörillä.
Lähetä kommentti