lauantai 10. lokakuuta 2009

Sloveniassa, osa 4

Tassa majatalomme parveketta. Slovenian maaseudulla lahes joka talossa on tallaiset varia pursuavat kukkalaatikkoistutukset.
Tama paiva on omistettu luolille. Heti aamuyhdeksalta olimme jo valmiina Postojnassa. Kuvia siella ei saa ottaa, joten voitte tutustua paremmin taalla. Matka alkaa junassa joka kiitaa joskus pelottavankin matalaa tunnelia pitkin pari kilometria maan uumeniin. Raiteet rakennettiin jo vuonna 1872. Junan pysahdyttya jakaudutaan ryhmiin kielen mukaan, ja tehdaan noin tunnin kierros kavellen. Opas tietysti selittaa tippukivien synnysta ja erilaisista muodostelmista. Luolat ovat valtavan kokoisia, usein kymmenien metrien korkuisia. Isoimmassa tilassa on aikaisemmin jarjestetty konsertteja, mutta kylma ja kostea ilma ei kuulemma tehnyt hyvaa insrumenteille. Luolissa asuu myos monia pimeyteen sopeutuneita, pigmentittomia ja sokeita (olipas vaikea sana) elaimia, joista tunnetuin on salamanteri. Niita on ollut ennen hakissa luolassa naytilla turisteille, mutta ne karsivat stressista ja siirrettiin muualle.
Ulkopuolella on erillinen terraario, jossa emme kayneet.
Paluumatka paivanvaloon oli taas junalla. Opas kertoi kovan vauhdin olevan siksi, etta ihmiset eivat ehtisi ottaa valokuvia matkalla.


Matkamme jatkui muutaman kilometrin paassa olevaan Predjaman linnaan. Rakennuksen sijainti vuoren kylkeen tarrautuneena on mahtava.

Miesta huvitti kovasti mutkaisilla teilla tiheaan esiintynyt varoitusmerkki.
Jatkoimme Skocjan -luolaan, joka jaa joskus Postojnan varjoon mutta oli meidan mielestamme hienompi. Siella liikutaan kavellen ja isoimman luolan koko ja pituus on valtava. Korkeus on maksimissa 146 metria. Lisaksi luolan pohjalla virtaa maanalainen joki, joka lisaa oman viehatysesta. Ryhma oli pieni ja luolat tuntuivat vahemman "kuluneilta" kuin Postojnassa.


Tama hapankaalikeitto oli ateriani luolakierroksen jalkeen. Oli muuten hyvaa vaikka ulkonako ei ehka kaikkia houkuttelisikaan...


Mutta paivaan mahtui viela yksi kohokohta! Piran-niminen ihastuttava rantakaupunki. Sloveniallahan ei kovin paljon rantaa olekaan. Kaupunki on venetsialaistyylinen ja kauniisti hoidettu.

Venestatama pitaa olla tietysti.

Maalarille riittaa takuulla aihetta tassa ymparistossa.


Tartini-aukio on ollut joskus myos satamana. 1800-luvun lopulla se paatettiin tayttaa, koska se oli likainen ja haisi pahalta. Nimensa aukio on saanut kaupungissa syntyneen viulistin ja saveltajan Giuseppe Tartinin mukaan. Hanta esittava patsas on aukiolla myos.



Lapset leikkivat aukilla ja tuovat kotoisan tunnelman. Emme ole museossa vaan elavassa kaupungissa. Turistikraasaa myyvia kauppoja ei myoskaan ole.



Yksi aukion kauneimmista rakennuksista.


Sivukujat ovat hiljaisia.



Paljon mukavia yksityiskohtia...harmi etta ilta pimeni niin nopsaan.

14 kommenttia:

SaaraBee kirjoitti...

Kiva, kun pääse tässä lomalle ihan vain kotona istuen. Ihania kuvia!

Jael kirjoitti...

Tosi kaunista joka kuvassasi,kuin postikortteja. Nuo alueet alkavat kiinnostaa enemmän...Pärjääkö siellä muuten hyvin englannilla?

anumorchy kirjoitti...

Englannilla parjaa nuorten kanssa hyvin. Osa vanhemmista ihmisista osaa vaan saksaa.

BLOGitse kirjoitti...

Kaunista...
Hiljaisuus, postikorttimaisuus - millainen fiilis noin muuten oli - kylamainen/kaupunkimainen jne.?
Vaikuttaa kuvien perusteella rauhalliselta - eiko siella ollut pubi/baarikulttuuria vaikka satama olikin?
Enta oliko Macit ym. valloittaneet keskustaa?

anumorchy kirjoitti...

Rauhallinen kylamainen fiilis. Kahviloita ja ravintoloita oli etupaassa, siella taalla joku hiljainen baari. Iltaelamasta sinallaan en osaa sanoa mitaan, kun olemme jo kymmenelta illallisen jalkeen ihan poikki ja painumme petiin.
Mackeja en muista etta olisin nahnyt YHTAAN koko matkalla. Hassua. Onhan niita tietysti siellakin, mutta ei pistanyt silmaan.

BLOGitse kirjoitti...

viela yksi kysymys: mites hintataso? Paljonko maksoi kahvikupillinen tai oluttuoppi? Noista saa jonkilaisen kasityksen verrattuna esim. Suomen hintatasoon.

Allu kirjoitti...

Ja minä kun olen luullut, ettei Slovenia ylety lainkaan mereen. Oppia ikä kaikki.

anumorchy kirjoitti...

Kumpa muistaisi. Kahvi tais olla noin euron. Olutta ei juoda. Majapaikoista maksoimme 30-50 euroa per huone, usein siina oli aamiainenkin. Bensa maksoi 1.05 euroa litra. Illallisesta selvisimme yleensa alle 30 eurolla, lihapaaruoka + lisukkeet, pari lasia viinia ja joskus kahvit.

Leena Lumi kirjoitti...

Anu, olen saletti, että Slovenia on edullinen, koska nuuka mieheni yrittää kääntää minun Sveitsi-innostukseni nyt Slvoeniaan! Sanoo, että siellä kaikki, mitä Sveitsissä ja Itävallassa, mutta halvempaa.

Rantakuvat toivat minulle mieleen Italian Decenzanon ja nuo kapeat kujat myös. Kuviesi väri hyvin kaunis.

Nauratti tuo junien nopean vauhdin syy;-)

ebrufin kirjoitti...

Tosi kauniita kuvia!

BLOGitse kirjoitti...

eli about puolet Suomen hinnoista...paitsi majoitus - en tieda saako Suomessa mistaan majoitusta tuohon hintaan...

Sirokko kirjoitti...

Kiitos matkasta! Olin ajatellut Slovenian ihan toisenlaiseksi, mukavaa että näin tulee tutuksi. Kiersittekin tosi paljon ympäriinsä. Ja kaunista on joka puolella, myös siistiltä näyttää.

anumorchy kirjoitti...

BLOGitse, muistaisin etta maksoin Suomessa jostain kesahotellistakin Kotkassa n. 80 euroa yo.
Sirokko,
minkalaiseksi olit Slovenian ajatellut?

finkinja kirjoitti...

Tosi kivoja kuvia olet ottanut tutuista paikoista;)