keskiviikko 9. joulukuuta 2009

Nimipaivana

Tanaan on Anun paiva. Tarkkaan ottaen taman paivan kohdalla on tosi pitka lista nimia: Anna, Anne, Anni, Anu, Annikki, Annukka, Annika, Anneli, Annette  ja kai viela muitakin. Joskus pienena kuulin etta nimeni piti oikeastaan olla Ainikki  nuorena kuolleen isani siskon mukaan.  Isa ei kuitenkaan sita nimea halunnut. Oli kuulemma pitka ja vanhanaikainen. Ehka myos kuolleen siskon muisto oli osana paatokseen.
Olisi mielenkiintoista tutkia, mista tama nimipaivakulttuuri on syntynyt. Onkohan muissa maissa mitaan vastaavaa? Mahtaisiko alkupera olla katolisissa maissa, joissa lahes joka paiva on jonkun pyhimyksen merkkipaiva? Jos hiljaisuus toimistossa jatkuu, laitan ehka Googlen toihin ja alan tutkia asiaa.
Onnea kaikille nimipaivasankareille!

6 kommenttia:

Leena Lumi kirjoitti...

Nimpparionnittelut sinulle, Anu!

toivottaa Lena Magdalasta

Jael kirjoitti...

Onnittelut nimpparin johdosta Anu! Mullahan ei ole tällä nimellä koskaan ollut nimipäivää,kun taas veljelläni on ja siskon toisella nimellä oli.Olin vähän kade,mutta nyt ei enään häiritse.Mutta todellakin olisi kiva tietää mistä tuo perinne on kotoisin.

ebrufin kirjoitti...

Anu- hyvaa nimpparipaivaa!

Ei taalla ainakaan vieteta nimipaivia. Oma nimipaivani ei Suomen kalenterissa ole, mutta vietan sita kuitenkin;)

Lissu kirjoitti...

Mukavaa nimpparipàivàà, Anu! Italiassa ainakin vanhempi vàki viettàà nimipàivià. Napolin seudulla kuulemma joillekin nimipàivà on suurempi juhla kuin syntymàpàivà. Nimet juntavat paljon pyhimyksistà, ja làhes joka pàivàhàn on jonkun pyhimyksen pàivà. Paras alkuasukasystàvàni Elisabetta vietti kanssani yhteistà nimipàivàjuhlaa 19.11. kuohuviinin kera. Salute!

Allu kirjoitti...

Nimpparionnea! Saksassa juhlii ainoastaan katoliset nimipäivää ja se on niille tärkeämpi päivä kuin synttäri ja on aina siis pyhimyksen päivä. Maria-nimellä on useampiakin nimipäiviä riippuen kenen Marian mukaan nimi on annettu.

Tuula kirjoitti...

Onnea Anulle!

Kovin on vahaista nimipaivien vietto taalla...