lauantai 3. huhtikuuta 2010

Bavarian cream


80-luvun ultimatiivinen jalkiruoka israelilaisissa kansanomaisissa pihveja ja lihavartaita tarjoilevissa ravintoloissa oli "Krem Bavaria". Usein vielapa tosi pahana maidottomana muunnoksena "parve".  Kunnon juutalainenhan ei syo maitotuotteita muutamaan tuntiin liha-aterian jalkeen. Jostain kumman syysta mies tykkaa tasta herkusta, jota vain harva retrosyottola tarjoilee nykyaan. Eli piti kokeilla kotona. Muutaman yrityksen jalkeen tulos oli aika onnistunut.

Bavarian Cream
vuoan pohjalle:
kekseja mieluiten savoiardi tyyppisia
kuppi vahvaa kahvia
reipas loraus konjakkia

kreemi
4 dl maitoa
1 dl sokeria
1 rkl perunajauhoa / maizenaa
1 muna
1 tlk vaniljasokeria
2.5 dl vispikermaa

3 liivatelehtea

Liivatelehdet veteen likoamaan.
Keksit kastellaan konjakkikahvissa ja ladotaan vuoan pohjalle. Ei valttamatta tarvi
olla ihan tiiviisti toisissaan.
Kreemiaineet (paitsi liivate) sekoitetaan kattilassa ja lammitetaan sekoittaen
kiehumispisteeseen kunnes sakenee.
Tulelta  pois ja liivatteet sekaan. Annetaan jaahtya.
Kerma vatkataan pehmeahkoksi vaahdoksi ja sekoitetaan varovasti muutamassa osassa
jaahtyneeseen seokseen.
Kaadetaan vuokaan ja annetaan hyytya jaakaapissa muutaman tunnin.
Tarjoillessa kaadetaan paalle suklaakastiketta ja koristellaan  saksanpahkinarouheella.

8 kommenttia:

Lissu kirjoitti...

Taitaapa tuo herkku olla sukua tàmàn pàivàiselle jàlkkàrille yhdessà lempparipaikassamme, nimittàin zuppa ingleselle. Oikein mukavaa lankalauantaita.

Jael kirjoitti...

En ole vuosiin syönyt.....Hyvältä näyttää tuo Bavariasi.

anumorchy kirjoitti...

Lissu,
samaa sukua. Zuppaan laitetaan nakojaan kerma jo siihen keitto-osaan, eika liivatetta. Olisikohan tama bavaria-versio vahan ilmavampi sitten?
Yael,
nostalgiaa, vai mita?

*Rivqa* kirjoitti...

Kuulostaa tämäkin ohje herkulliselta... nami.

Kuinkahan vois tuon liivatteen korvata?! Kait sitä semmostakin ainetta myydään (Suomessa), vaan en ole koskaann kokeillut, niinpä ovat jääneet minulta tekemättä monet herkut. Olisiko ideaa sulla tai jollain muulla?

Hmm, ehkäpä jostain kosher-keittokirjasta voisin ottaa myös vinkkiä..

Sateenkaari kirjoitti...

Tuli vesi kielelle tuota kuvaa katsoessa.
İhanaa paasiaisen aikaa.

anumorchy kirjoitti...

Israel-kaipuu,
meilla myydaan kylla ihan kasviperaista liivatetta jauhona, jos ei tavallinen suomalainen siannahasta tehty sovi. @ grammaa sita vastaa kai yhta liivatelehtea.

*Rivqa* kirjoitti...

Tuota kasviperäistä jauhoa tarttis minunkin saada jostain... vaan en ole täällä Suomessa semmosta huomannut kaupoissa olevan.
Ehkäpä jostain erikoiskaupasta löytyis, täytyypä yrittää etsiä semmosta. Kun en asu Hesassa, vaan pienessä maaseutukaupungissa, niin vaikeampaa on löytää...
tietty vois yrittää katsoa jostain nettikaupasta.

anumorchy kirjoitti...

Suomessahan on paljon kasvissyojia, joten luulisi etta liivatteen korviketta loytyisi.