tiistai 18. toukokuuta 2010

Viikkojuhla

Tanaan on Shavuot juhlan aatto. Shavuot eli Viikkojuhlaa vietetaan seitseman viikkoa juutalaisen paasiaisen jalkeen. Se on sadonkorjuun juhla, koska naihin aikoihin paattyy talven sateissa kasvaneen viljan puinti ja korjuu. Uskonnollisella puolella Shavuot muistuttaa kymmenesta kaskysta, jotka jumala antoi Moosekselle Siinain vuorella. Uskonnolliset opiskelevat Tooraa synagoogissa koko yon.

Shavuot on tavallaan myos juutalaisuuteen kaantyneiden juhla. Synagoogassa luetaan Ruutin kirja, joka kertoo moabilaisen Ruutin tarinan ja hanen kaantymisensa juutalaiseen uskoon.

Shavuotina on tapana pukeutua valkoisiin vaatteisiin, ja ehka tasta varista johtuen , syoda paljon maitotuotteita. Juustopiiraat, juustokakut, jogurtit ja jaatelot valtaavat aaton ilta-aterian. Tanaan kaupassa oli melkein mahdotonta edes paasta maitotuotteiden hyllylle, semmoinen tungos siella oli.

Mieheni perhe on enemmankin lihakauppiaiden sukua, joten tama juhla menee aika matalalla profiililla. Huomiseksi on kuitenkin kutsuttu muutama vieras, ja heita aion kiusata filotaikinajuustopiirailla, suolaiseen murotaikinaan piilotetuilla oliiveilla, rahkapiiralalla ja jaatelolla.

Edit: Suomessa juhlittava Helluntai on saanut alkunsa tasta Shavuot-juhlasta.

7 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Hyvää shavuotia! Eilen oli myös kamala tungos marketissa,ja 1 kg gvina levana oli vain 10 sheqeliä!

*Rivqa* kirjoitti...

Tuo mooabilaisen Ruuthin tarina onkin hieno kertomus. Booas sai puolisokseen hebrealaisen miehen lesken, Naomin miniän.

Mirja kirjoitti...

Kuulostaa hienolta juhlalta, näin suomalaisena on vaikea ajatella, että jossain päin maailmaa voidaan sato korjata 2 kertaa vuodessa. Minäkin pidän Ruutin kirjasta, eritoten siitä kohdasta, kun Ruut kertoo seuraavansa Noomia minne tämä ikinä meneekin.

anumorchy kirjoitti...

Taalla kasvavat viljat talvella, ja syksylla juhlitaan Succot-juhlaa, joka on kesan hedelmien juhla. Talvella kasvaa vilja, ja kesalla hedelmat esim. viinirypaleet, viikunat, granaattiomenat ym.
Nykyaan tietysti on muitakin ulkomaan tuotteita kuten sitrushedelmat ja avocadot talvella.
Olisi kiva asua maalla ja kasvattaa naita kaikkia omin kasin.
Mutta minka sille voi etta palkka IT-alalla on parempi...

Sateenkaari kirjoitti...

Oikein hyvaa Shavoutia sinulle ja perheellesi.

Lissu kirjoitti...

Oikein satoisaa juhlaa! Niten teet nuo suolaiseen murotaikinaan piilotetut oliivit? Namskis. Jos oikein tutkii eri juhlien (maallisten ja raamatullisten) sukujuuria, sieltà lòytyy vaikka mità.

anumorchy kirjoitti...

Kiitos kaikille!
Lissu, kohtapuoliin laitan
oliivipalleroiden ohjeen.