Talvella on kiva tehda keittoja. Isannan vatsa ei oikein pida
papu- ja hernekeitoista, joten tallainen vihannes-liha-kanakeitto
on hyva ratkaisu.
Pataan menee ensin naudan/kanan palat. Jos on luita, mausta tulee vielakin parempi.
Vetta, sipuli, porkkanaa ja laakerinlehtia ja lihat keitellaan lahes kypsiksi.
Sitten lisataan enemman mausteita. Tahan tuli jeeraa, kurkumaa, mustapippuria,
valkosipulia ja yllatys yllatys pullamauste kardemummaa. Jemenin juutalaiset
kayttavat sita keitoissaan. Tama nyt ei ollut oikeaoppinen jemenilainen
keitto mutta kardemumma sopii hyvin.
Sitten vahan perunan paloja ja lopuksi kurpitsaa ja kesakurpitsaa
jotka kypsyvat nopeimmin. Paalle riputtelin viela pakastimesta loytamaani
muutaman (ainakin) vuoden vanhaa kuivattua lipstikkaa, jonka olen tuonut
Suomesta. Ihmeen hyvin siina oli viela maku sailynyt.
Viime vuonna yritin kasvattaa lipstikkaa taalla mutta ei se oikein sujunut.
Taimet jaivat noin kymmensenttisiksi eivatka kehittyneet siita
sen pidemmiksi. Suomen lapsuudenkodin puska oli parhaillaan yli metrinen!
Hassua kylla kun sita ei mihinkaan kaytetty ja meille lapsille
jopa sanottiin etta se on myrkyllinen kasvi!
Miksi se sitten siella pihalla kasvoi?
Pari Romaniassa kasvanutta tyokaveriani tuntee muuten lipstikan hyvin
ja heilla sita hyodynnettiin mausteena.
6 kommenttia:
Kyllä saksalaiset käyttää lipstikkaa eli Liebstöckeliä.
Ihana keitto! Minulla on tapana tehdä just tällaisia, ainoa vain mihin en ikinä totu, on kurkuma, vaikka se on ihan ykkösenä syöväntorjujissa. Laitan myös melkein vaikka mitä, mutta hyvässä keitossa tykkään, että palsteranakkaa pitää olla ohuina suikaleina ja aina käytän tomaattia muodossa tai toisessa, sillä se oli samalla listalla kuin kurkuma. Mun yleiskuivamasute on provencale eli kaikkia kuivattuja yrttejä sekaisin.
Keitot ovat talvikauden ihana juttu!
Lipstikka eli selamotu Turkissa, kaytetaan taalla rohtona ja ruokakasveina, munuaiskiviin ja virtsatientulehduksien ensiapu taalla.
Jostain luin etta lipstikka olisi myos niin jotenkin"mieskuntoa" vahvistava yrtti, eli siis meille lapsille sopimaton.
Ihan liian harvoin tulee tehtyä keittoja, kun tuo ukkeli ei oikein tykkää niistä. Eivät vissiin ole tarpeeksi täyttäviä. Eihän sitä intialainen tule syöneeksi, jollei saa eteensä jättimäistä annosta riisiä. :-/
Satu,
ukkelihan voisi kayttaa sita keittoa sitten riisin kastikkeena!
Lähetä kommentti